Trumps rådgiver: Vi præsenterer alternative fakta

Rådgiver Kellyanne Conways forklaring blev godt modtaget, fortæller DR's Stephanie Surrugue.

Donald Trump sammen med sin personlige rådgiver Kellyanne Conway (Foto: Mike Segar © Scanpix)

Donald Trumps personlige rågiver, Kellyanne Conway, kalder nu præsidentens udtalelser for 'alternative fakta'.

Rådgiveren forsøger at forklare, hvordan præsidenten kan se bort fra fakta, og fastholder, at der var lige så mange mennesker til ceremonien, da han blev indsat i fredags, som da Barack Obama blev indsat i 2009.

Luftfotos dokumenterer, at der var langt færre mennesker på pladsen The National Mall foran kongresbygningen i fredags. Alligevel påstår Donald Trump, at det er medierne, der er fulde af løgn.

Luftfotoet viser tydeligt, at pladsen foran kongresbygningen var noget mere tætpakket på billedet til højre i 2009 end i 2017. (Foto: STAFF © Scanpix)

I et interview med tv-stationen NBC blev Kellyanne Conway i dag spurgt, hvorfor Trumps pressesekretær, Sean Spicer, i går blev sendt på talerstolen for at sige, at der var tale om det største publikum nogensinde til en indsættelse.

- Du siger, det var en løgn. Men de giver alternative fakta, lød det overraskende svar fra Kellyanne Conway ifølge CNN.

NBC's vært Chuck Todd spurgte ind til, hvad meningen var med at sende dette direkte falske budskab ud om antallet af fremmødte.

Hvad var motivet for denne latterlige irettesættelse af antallet af fremmødte?

- Dit job er ikke at kalde noget, vores pressesekretær og præsident har sagt, for latterligt. Det er ikke dit job, svarede Conway afvisende.

NBC-værten forsøgte sig igen, men nærmere et svar kom han ikke.

Begejstring hos Trumps tilhængere

DR's USA-korrespondent Stephanie Surrugue fortæller, at den usædvanlige forklaring blev positivt modtaget.

- Det blev altså modtaget med begejstring af Trumps tilhængere. De tror ikke på, hvad de læser i avisen eller ser på tv, siger Stephanie Surrugue.

Stephanie Surrugue fortæller, at amerikanske medier ellers reagerer med chok og vantro ovenpå Donald Trumps benægtelse af fakta.

- Konklusionen mange steder i USA i dag er, at Trump ikke er i krig med medierne men med virkeligheden, siger Stephanie Surrugue.

I går var flere eksempler på præsidentens omskrivninger af fakta. Han troppede bl.a. op til et møde hos efterretningstjenesten, CIA, og meddelte, at Gud havde kigget ned over indsættelsesceremonien og sagt; 'Jeg vil ikke lade det regne over din tale'.

- Ikke desto mindre regnede det altså, mens han talte. Det kunne hundredetusinde fremmødte konstatere, milllioner af tv-seere, og det kunne min kollega Johannes Langkilde og jeg konstatere, fordi vores papirer blev drivvåde, fortæller Stephanie Surrugue.

Har flere gange fordrejet sandheden

Også under valgkampen har Stephanie Surrugue flere gange oplevet Donald Trump fordreje sandheden.

- Til et vælgermøde kort før valget erklærede han for snurrende kameraer, at salen var stuvende fuld, og at menneskemængder på parkeringspladsen forsøgte at komme ind, fordi han tiltrak så mange. Vi kunne bare konstatere, at salen var en tredjedel tom, og der var ikke et øje på parkeringspladsen, fortæller Stephanie Surrugue.

Indtil videre er det ikke officielt meldt ud, hvor mange der deltog under Trumps indsættelsesceremoni.

Udover billedemateriale benytter man også et andet parameter til at afgøre, hvor mange mennesker der var tilstede.

Ifølge CNN er antallet af mennesker, der tager Washingtons metro, en indikator for, hvor mange der har deltaget.

Fredag formiddag klokken 11.00 havde 193.000 kørt med metroen. På samme tidspunkt i 2009 under Obamas indsættelse var det tal på 513.000 personer. Og selv ved George W. Bushs anden indsættelse i 2005 havde 197.000 rejst med metroen.