Trumps sidste dag på kontoret: Møder fra morgen til aften og benådning på vej til særligt udvalgte

Formentlig roder Trump med en benådningsliste, vurderer USA-korrespondent. Verdenskendt rapper er måske med på listen.

Donald Trump og Melania Trump skal i morgen forlade Det Hvide Hus efter fire år. (Foto: Mandel NGAN © Scanpix)

Når den amerikanske præsident, Donald Trump, i dag slår øjnene op, tager han hul på sin allersidste arbejdsdag i Det Hvide Hus.

For i morgen er der nemlig dømt skiftedag på posten, og Demokraternes Joe Biden overtager officielt nøglerne til præsidentboligen.

Derfor har Trump efter alt at dømme en lang dag på kontoret i vente. I hvert fald hvis man ser på den officielle plan.

- Præsident Trump vil arbejde fra tidlig morgen til sen aften. Han vil foretage mange opkald og have mange møder, fremgår det.

Sådan har der i øvrigt stået de seneste 14 dage i Trumps kalender, mens blandt andet et angreb på Kongressen og en historisk afstemning om en rigsretssag har trukket overskrifter verden over.

Udover de få linjer er det sparsomt med officielle meldinger om, hvordan Trump vil få tiden til at gå i dag. Men nogle af de mange møder, han skal holde, vil nok handle om at sikre frihed til en lang række personer.

Det vurderer Steffen Kretz, der er DR's korrespondent i USA.

- Præsidenten vil rode med en liste over personer, som han ønsker at tilgodese. Formentlig vil der være omkring 60 og måske helt op til 100 personer, der får forvandlet deres fængselsstraf til frihed, siger korrespondenten.

Verdenskendt rapper kan blive benådet

Det er blevet reglen snarere end undtagelsen, at en afgående præsident benytter sig af sin ret til at benåde og afkorte straffen for borgere, få dage inden han forlader embedet. Derfor forventer man altså også, at Donald Trump vil gøre brug af den magt i 11. time.

Trump har allerede flere gange benådet både politiske støtter og tidligere medarbejdere, og en lang række personer vil formentlig blive helt fritaget fra at skulle igennem en efterforskning foretaget af de føderale myndigheder.

Rapperen Lil Wayne har flere gange været i politiets søgelys. Han er kendt for hits som blandt andet Lollipop fra 2008. (Foto: Jeff Hanisch © Scanpix)

New York Times skriver, at man ligefrem forventer "en bølge af benådninger" i løbet af dagen.

Det er endnu uvist, om en eventuel liste med navne vil blive offentliggjort lige med det samme. Men spekulationer om, hvem der snart kan ånde lettet op, er der mange af.

Den verdenskendte rapper Lil Wayne, som sidste måned blev dømt skyldig for at have rejst rundt med en ladt pistol i sin taske, er på New York Times liste over personer, der måske kan blive benådet af Trump.

Det samme er præsidentens tidligere rådgiver Steve Bannon blandt andre.

Den tidligere præsident Barack Obama er den præsident nogensinde, der har direkte benådet eller reduceret straffen for flest. Flere end 1.300 gange reducerede han afsoningstiden for folk under sin præsidenttid - og 212 gange fritog han personer for straf.

Trump har inviteret til afskedsceremoni

Udover udfærdigelsen af benådningslisten skal Trump - eller hans folk - nok også pakke lidt sammen, når vækkeuret ringer i Washington D.C.

De første flyttekasser er allerede blevet set på præsidentens ejendom Mar-a-Lago i Florida, hvor han skal bo fremover.

Joe Biden indsættes officielt som præsident i morgen eftermiddag dansk tid. Der vil Trump - modsat af hvad der ellers er tradition for - ikke deltage.

Trump har i stedet inviteret støtter og medarbejdere til en afskedsceremoni på flyvestationen Andrews Air Force Base nær Washington nogle timer, før Joe Biden tages i ed. Her vil der blandt andet blive affyret en række kanonskud.

Derefter flyver Trump efter planen til sit hjem i Florida.

Donald Trump skal flytte ind i sin bolig her i Mar-a-Lago i Florida. (Foto: Saúl Martínez © Scanpix)

Donald Trump har ikke holdt nogen afskedstale. Der florerer dog en del spekulationer om, hvorvidt han eventuelt vil gøre det, når han lander i Florida i morgen. I så fald vil han formentlig sige ord på cirka samme tidspunkt, som Joe Biden indsættes som præsident.

Trumps kone, Melania Trump, har i en afskedsvideo takket for perioden som førstedame.

- Det har været den største ære i mit liv at tjene som førstedame i Amerika, lyder det blandt andet.

- Når jeg tænker på alle de betydningsfulde oplevelser, føler jeg mig ydmyg over at have haft muligheden for at repræsentere Amerika, der har et venligt og gavmildt folk.

Skal forsvare sig i en lang række retssager

Selvom Trump ikke længere skal være præsident, vil han få en del at se til den næste tid, vurderer Steffen Kretz.

- Trump vil nok få meget tid til at gå med at forsvare sig i en lang række retssager. Dels er der sager om påstået skattesvindel, to kvinder har sagsøgt ham for voldtægt, hans niece mener, at han har snydt hende i en arvesag, og så er der selvfølgelig rigsretssagen, som skal behandles i Senatet i de kommende uger.

Joe Biden indsættes som præsident i morgen. Han er klar til at tage nye beslutninger om blandt andet håndtering af coronakrisen. (Foto: ANGELA WEISS © Scanpix)

I Demokraternes anklageskrift står der blandt andet, at Trump har "tilskyndet til oprør", da Kongressen i begyndelsen af året blev stormet af voldelige demonstranter. Det er den sag, Senatet skal tage stilling til.

Hvis præsidenten bliver dømt, vil det samtidig bane vejen for at hindre ham i eventuelt at stille op i 2024.

Joe Biden og hans folk har allerede meldt ud, at den første tid som præsident skal bruges på at tage en masse beslutninger om blandt andet håndteringen af corona-krisen og migration.

- Han håber, at han med det samme kan give folk en klar fornemmelse af, at nu er det nye tider i USA, siger Steffen Kretz.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter