Trumps største fan vender ham ryggen

Han turnerede USA tyndt og sang for Trump-tilhængere ved vælgermøder. Nu er musikken stoppet.

Kraig Moss var engang Donald Trumps tro troubadour. Men siden har han mistet tiltroen til præsidenten. (Foto: Jacob Albert Lorenzen)

Kraig Moss var måske Donald Trumps største fan.

Han brugte al sin tid på at støtte Trump frem mod valget i 2016. Han optrådte 45 gange ved Trump-vælgermøder med sin guitar og sine sange, og han udgav et hyldestalbum til sit store idol.

Nu siger Moss, at han blev ført bag lyset. Han har vendt Trump ryggen og skrevet en bog med titlen: "Trump Troubadour - No More".

Sangen er forstummet.

Kernen krakelerer

På den måde er Moss et eksempel på, hvad der rører sig i dele af Donald Trumps politiske base; Den har hidtil har været som en blok cement: Uanset hvilket stormvejr, præsidenten har været kastet ud i, har hans tilhængere bakket ham op. Men nu begynder kernen så småt at krakelere.

- Jeg mistede næsten mit hus, jeg holdt op med at betale regninger, fordi jeg rejste rundt i landet hver gang, Donald Trump holdt et rally. Det var en slags afhængighed, siger Kraig Moss i dag.

Han bor på landet tre timers kørsel fra storbyen New York i et område, hvor seks ud af ti stemte på Trump ved sidste valg.

Vi sidder i to campingstole foran en gennembanket autocamper, som nok aldrig kommer til at køre igen. Den er nu hjem for den tidligere Trump-troubadour.

Kraig Moss går med til at spille en af sine sange fra fortiden:

For Kraig Moss begyndte fascinationen af Trump på et vælgermøde i staten Iowa, mens Trump endnu var én blandt mange håbefulde, der sloges om at blive det republikanske partis

præsidentkandidat
.

Optændt af løfter

Moss stod på første række foran en lille scene, og han havde en dagsorden, som fyldte alt i hans liv. Kort forinden havde Moss mistet sin eneste søn, som døde af en

overdosis
heroin. Han vidste, at han måtte gøre noget for at give sig sorg mening.

- Han kiggede direkte på mig, da jeg spurgte, hvad han ville gøre ved den

epidemi
af opioider og heroin, som hærger USA. Han lovede at løse problemet. Han sagde, at jeg var en god far, og at min søn ville være stolt af mig, husker Kraig Moss.

Moss havde aldrig interesseret sig for politik før. Han havde aldrig stemt ved et valg.

På den måde ligner han mange Trump-vælgere, som i 2016 pludselig følte, at de fik en stemme ved de larmende stadionfester, hvor Donald Trump med provokerende flammetale angreb alt det etablerede: Washington, eksperterne, videnskaben og

medierne
.

- De gør det samme, som jeg gjorde, da jeg støttede Donald Trump. Jeg vendte det døve øre til alt det negative. Til alle de racistiske udfald. Til alle de grundløse provokationer. For jeg var der bare for at støtte den sag, jeg brændte for, siger Kraig Moss.

Trump vendte mig ryggen

Trumps løfter om at løse opioid-epidemien viste sig at være tomme, mener Moss. Præsidentens administration har skåret i sociale programmer, og hvert år dør flere og flere amerikanere af narko og misbrug.

Den tidligere inkarnerede Trump-tilhænger forventer ikke at stemme ved det næste valg. (Foto: Jacob Albert Lorenzen)

- Han viste sit sande ansigt. Han vendte mig ryggen. Så nu er jeg ligeglad med ham, siger Moss.

Kraig Moss er ikke den eneste skuffede Trump-vælger.

På nettet og på sociale

medier
samler grupper af frafaldne Trump-vælgere sig nu og deler deres frustrationer. Og det er nyt.

Hidtil har langt de fleste

republikanere
bakket præsidenten op, nogle mere helhjertet end andre: Men det har være nærmest tabu offentligt at lufte sine frustrationer over Trump.

Svigtende opbakning

Og i weekenden, hvor Trump-kampagnen havde annonceret, at 100.000 ville samles i Tulsa, Oklahoma, når Trump lancerede sin genvalgskampagne, var der ifølge det lokale brandvæsen kun knap 7.000 tilhængere i en halvtom sportsarena.

Præsident Trump måtte affinde sig med tusindvis af tomme sæder trods store forventninger til weekendens vælgermøde i Tulsa. (Foto: ALBERT HALIM © Scanpix)

De fremmødte, som jeg talte med, tilhørte absolut Trumps kerne, og her var ingen slinger i støtten. Men

atmosfæren
var markant anderledes end for bare få måneder siden, da Trump holdt et rally i New Hampshire, og
republikanere
af alle afskygninger mødte frem.

Siden har tre kriser ramt USA. En corona-pandemi, en brutal økonomisk krise med millioner af

arbejdsløse
, og et smerteligt nationalt opgør med landets racistiske historie, hvis arv stadig kan spores i stort set alle statistikker.

Et flertal af amerikanerne synes ikke, at Trump har

håndteret
de kriser godt, og ser man på
meningsmålingerne
, er det tydeligt, at entusiasmen fordampet.

I den seneste måling fra den Trump-tro tv-station Fox News, er Trump 12

procentpoint
bagud på landsplan i forhold til
modkandidaten
, Joe Biden.

Trumps kerne er der stadig, men den skrumper.

Færdig med politik

I dag kører Kraig Moss lastbil for

supermarkedskæden
Walmart. Og når han finder guitaren frem, synger han helst en sang, han har skrevet til sin afdøde søn, Rob.

Han spiller den for mig. Da han har slået den sidste akkord an, begynder han at græde.

Smerten over tabet er ikke blevet mindre med årene, siger han.

Den var den smerte, han forvandlede til brusende begejstring over Trump i et håb om, at han kunne gøre noget for andre unge, der kæmper med misbrug. Og for deres familier og nærmeste.

Nu spiller Kraig Moss kun offentligt for at samle penge ind til en lokal misbrugsklinik. Og han har ingen planer om at skrive en valgsang for Joe Biden - det demokratiske partis udfordrer til Trump ved præsidentvalget til november.

(Foto: Jacob Albert Lorenzen)

- Nej, jeg kommer nok ikke til at stemme til valget. Jeg havde aldrig stemt, før jeg sprang på Trump-toget, og jeg er kun blevet skuffet, siger Moss.

- Jeg skammer mig faktisk over en masse ting. At jeg solgte mit værktøj (Moss var håndværker, red.), at jeg mistede mit hus. Alt sammen for at støtte Donald Trump og hans løfter om at kæmpe mod opioid-krisen i det her land.

Facebook
Twitter