Trumps talsmand bestrider foto og optællinger: Indsættelse satte rekord

Ifølge præsidenten og hans talsmand løj pressen om antallet af tilskuere under indsættelsesceremonien.

Til venstre ses The National Mall i Washington under Trumps indsættelsescerimoni i går sammenlignet med Obamas i 2009. Til trods for dette billede, mener Trumps talsmand, Sean Spicer, at fredagens indsættelsesceremoni overgik Obamas i antal af deltagere. (Foto: STAFF © Scanpix)

Donald Trump og hans talsmand langede lørdag hårdt ud efter pressen, efter præsidentens første fulde dag i embedet.

Talsmand Sean Spicer fra Det Hvide Hus var tydeligt irriteret over mediernes dækning af opbakningen til Trump under indsættelsesceremonien fredag.

Han brugte sit første pressemøde på at kritisere pressen for "bevidst fejlagtig dækning".

- Dette var det største publikum, der nogensinde har overværet en indsættelse. Punktum, siger Sean Spicer lørdag til pressen i Det Hvide Hus.

Flere medier, blandt andet New York Times og DR Nyheder, bragte i går to luftfotos, der sammenlignende fremmødet ved Trumps indsættelse fredag med Barack Obamas indsættelse i 2009. Begge billeder var taget 45 minutter før indsættelsesceremonien og på billedet fra Trumps indsættelse var der synligt færre mennesker på The National Mall foran USA's kongresbygning.

Et indtryk, der understøttes af tal fra byens offentlige transportsystem, der fastslår, at der i løbet af dagen for Trumps indsættelse var 570.557 passagerer, der rejste med offentlig transport, mens der under Obamas to indsættelser i 2009 0g 2013 var henholdsvis 1,1 mio. og 782.000 rejsende, skriver Washington Post.

pressemødet afviste Donald Trumps talsmand, Sean Spicer, dog disse oplysninger:

- Disse forsøg på at bagatellisere opbakningen ved en indsættelsesceremoni er skammelige og forkerte, sagde han på pressemødet, hvor han selv brugte passagertal, der ikke stemmer med de tal, officielle kilder ellers har meldt ud.

Det lignede 1,5 millioner

Herefter forlod talsmanden rummet uden at give pressen lov til at stille spørgsmål.

Trump, der lørdag var på besøg hos efterretningstjenesten CIA i delstaten Virginia, insisterede på, at ceremonien havde tiltrukket 1,5 millioner mennesker.

- Jeg holdt en tale. Jeg kiggede ud, og det lignede 1,5 millioner mennesker, sagde han.

- De (medierne, red.) viste et område, hvor der stort ikke var nogen til stede. Og de siger, at Donald Trump ikke tiltrak mange mennesker, tilføjede han ifølge Ritzau.

Flere medier har med hjælp fra eksperter estimeret, at omkring 250.000 mennesker var mødt op ved indsættelsesceremonien, men det tal, bestrider præsident Donald Trump.

Da Barack Obama blev indsat som præsident i 2009, blev det vurderet, at omkring 1,8 millioner mennesker var til stede.

DR Nyheder

Opdatering: Artiklen er opdateret med yderligere oplysninger om fremmødet ved indsættelsesceremonien.