Trumps talsmand til pressen: Vi har ingen intentioner om at lyve for jer

Forholdet mellem præsident Trump og pressen er anspændt efter beskyldninger om løgn og "fake news".

Præsident Trump vil gøre alt, hvad han kan for at sige sandheden til amerikanerne, sagde hans talsmand, Sean Spicer. (Foto: Kevin Lamarque © Scanpix)

- Vi skal altid være ærlige over for det amerikanske folk. Nogle gange kan vi være uenige i fakta. Og der vil være nogle ting, som vi ikke helt forstår, når de bliver offentliggjort. Men vores intentioner vil aldrig være at lyve for jer.

Det var meldingen fra Sean Spicer, talsmand for USA's nye præsident, Donald Trump, til journalisterne i Det Hvide Hus, da han mandag mødte dem til et pressemøde.

I de seneste døgn er han og resten af Trump-administrationen blevet beskyldt for bevidst at lyve over for pressen. Men da han mandag blev spurgt af en journalist, om han altid vil sige sandheden og holde sig til fakta, når han holder sine pressemøder, svarede han ja.

- Jeg vil gøre mit bedste for at give jer de fakta, jeg kender til. Hvis vi laver fejl, vil jeg gøre det bedste for at få dem rettet, sagde han.

Han understregede dog, at der vil være tilfælde, hvor han kommer til at viderebringe fejlagtige informationer, som han tror er rigtige, fordi de kommer fra en myndighed.

- Der vil også være gange, hvor vi kommer til at reagere forhastet, fordi de informationer, vi har til rådighed, ikke er fuldkomne. Men vi har et ønske om at kommunikere med det amerikanske folk og sikre os, at I får den fuldkomne historie på det givne tidspunkt, og derfor vil vi gøre det.

"Alternative fakta"

Meldingen kommer, efter at Sean Spicer lørdag aften kritiserede pressen for en ”bevidst fejlagtig dækning” af Donald Trumps indsættelsesceremoni.

Ifølge Sean Spicer havde der været rekordmange publikummer til stede, da Donald Trump fredag blev taget i ed som landets nye præsident.

- Dette var det største publikum, der nogensinde har overværet en indsættelse. Punktum, sagde han dagen efter til pressen.

Men luftfotos, der sammenlignede Donald Trumps indsættelsesceremoni med Barack Obamas i 2009, viste derimod, at der var synligt færre mennesker til stede foran USA’s kongresbygning, da Donald Trump formelt overtog præsidentembedet.

Det fik efterfølgende Donald Trumps personlige rådgiver, Kellyanne Conway, til at sige, at Sean Spicer havde præsenteret ”alternative fakta”, hvilket efterfølgende blev stærkt kritiseret af den amerikanske presse.

Fastholder påstand

Trump-administrationen havde derudover brugt passagertallene fra metroen i Washington D.C. som bevis på, at der var flere, som havde overværet Donald Trumps indsættelsesceremoni end tidligere ceremonier. De tal har dog efterfølgende vist sig at være forkerte, og det erkendte Sean Spicer.

- Vi prøvede at stille tal, som vi havde fået, til rådighed, og det var ikke fordi, vi havde opfundet dem ud af det blå, sagde han og fastholdt, at det var ”den mest sete indsættelsesceremoni nogensinde”.

Her henviste han dog både til dem, der havde stået foran kongresbygningen og overværet ceremonien, og til dem, som havde set den på tv eller livestreamet den på Youtube eller sociale medier som Facebook.

Han havde dog intet præcist tal, men henviste til de godt 31 millioner amerikanere, som ifølge seertalmålingssystemet Nielsen havde set ceremonien på tv.

Derudover henviste han til en tv-station, som ifølge Sean Spicer havde haft 16,9 millioner seere online. Og der var millioner af andre mennesker, som også havde set ceremonien online.

- Det er ubestrideligt. Og jeg har ikke set nogle tal, der bestrider det, sagde han og spurgte journalisten, der havde stillet spørgsmålet, om han kendte til sådanne tal.

I laver også fejl

Her svarede journalisten, at han "ikke ville tale om tal".

- Det vil jeg, svarede Sean Spicer.

- For hvis du stiller mig et spørgsmål om min integritet, så har jeg også ret til at sige, at hvis man lægger tv-stationernes streaming-tal sammen med Facebook, Youtube og de mange livestreaming-tjenster, vi har tal på indtil videre, så er der ingen tvivl om, at det var den mest sete indsættelsesceremoni nogensinde.

Sean Spicer påpegede samtidig, at medierne også laver fejl, og at de efterfølgende kommer med en berettigelse.

- Der er gange, hvor I tweeter noget, eller skriver en historie, og bagefter offentliggør en rettelse. Det betyder ikke, at I bevist prøvede at narre læsere eller det amerikanske folk. Det skal vi også have lov til at gøre.