Trumps tidligere kampagnechef skal fire år i fængsel for skattefusk og bedrageri

Paul Manafort er dømt i en udløber af Robert Muellers undersøgelse.

Paul Manafort (th.) var kampagnechef for Donald Trump fra juni til august 2016. (Foto: Rick Wilking © Scanpix)

Præsident Trumps tidligere kampagnechef Paul Manafort er natten til fredag blevet idømt fængsel i 47 måneder.

For syv måneder siden fandt en føderal domstol i staten Virginia ham skyldig i en sag, der blandt andet handler om bedrageri, skatteunddragelse og hvidvaskning af penge. Nu har retten så også fastlagt en straf.

Inden faldet fra tinderne havde Manafort i årtier tjent millioner af dollars på lobbyarbejde i Washington samt som rådgiver for udenlandske ledere. Herunder for den tidligere pro-russiske præsident for Ukraine, Viktor Janukovitj.

Det var blandt andet hans tætte forbindelse til den tidligere ukrainske præsident, som i august 2016 kostede ham jobbet som Trumps kampagnechef.

Samme forbindelse bragte ham i søgelyset hos den særlige anklager Robert Mueller, der undersøger det mulige samarbejde mellem Rusland og Donald Trumps valgkampagne i 2016.

Manafort har tilbragt de seneste ni måneder bag tremmer, efter han fik omstødt sin kautionsaftale efter beskyldninger om, at han forsøgte at påvirke vidner, skriver CNN.

Nu står den 69-årige over for knap fire års fængsel og en bødestraf på 50.000 dollar - 331.000 kr.

Et resultat af Rusland-undersøgelse

Sagen mod Manafort er den første - og hidtil eneste - der har ført til en retssag som følge af Robert Muellers undersøgelse for det amerikanske justitsministerium.

Sagen har dog ikke umiddelbart noget med Rusland-undersøgelsen at gøre - bortset fra, at beviserne er dukket op i forbindelse med Muellers efterforskning.

Paul Manafort (til højre) inden et retsmøde sidste år i byen Alexandria i Virginia. Manafort har siddet fængslet, siden en dommer omstødte hans kaution i juni sidste år. (Foto: Brian snyder © Scanpix)

Trods en risiko for sammenlagt 320 års fængsel i to særskilte retssager har præsident Trumps tidligere kampagneleder valgt ikke at samarbejde med Robert Mueller. I hvert fald ikke helhjertet.

I september oplyste Manafort, at han ville samarbejde med Mueller i anklagerens efterforskning af mulig russisk indblanding i præsidentvalget i 2016, men aftalen kollapsede, da den tidligere FBI-chef beskyldte Manafort for at lyve.

I sidste måned slog en føderal dommer i Washington ligeledes fast, at Manafort bevidst havde løjet over for efterforskerne og en føderal storjury i forbindelse med Rusland-undersøgelsen.

Facebook
Twitter