Trumps tidligere kampagneleder for retten: 'Han har følt sig hævet over loven'

Ingen nævnte 'Donald Trump' eller 'Rusland', da retssagen mod præsidentens tidligere kampagneleder gik i gang.

Trumps tidligere kampagnechef Paul Manafort i retten tirsdag den 31. juli 2018. (Foto: Handout . © Scanpix)

På niende sal i retsbygningen i Alexandria, Virginia, begyndte i aftes dansk tid en retssag, som kan få store konsekvenser for både den amerikanske præsident og for den undersøgelse, der er i gang om hans påståede forbindelser til Rusland.

På anklagebænken sad Paul Manafort, Donald Trumps kampagneleder under dele af præsidentvalgkampen i 2016.

Manafort står over for alvorlige anklager om banksvindel, bedrageri og hvidvaskning af penge, og bliver han dømt, risikerer den 69-årige tidligere politiske rådgiver og konsulent en fængselsstraf på mere end 300 år.

Manafort har simpelthen følt sig hævet over loven, sagde anklager Uzo Asonye i sine indledende bemærkninger på retssagens første dag.

- En mand i dette lokale troede, at loven ikke gjaldt ham. Hverken skattelovgivningen eller bankloven.

Den russiske forbindelse

Paul Manafort skal blandt andet have skjult en masse penge fra skattevæsnet, som han tjente, da han i en årrække arbejdede for den Putin-venlige, ukrainske ekspræsident Viktor Janukovitj.

Anklagerholdet har indleveret en liste med 35 mulige vidner samt mere end 500 stykker bevismateriale, som de mener, beviser, at Manafort ikke har spillet efter lovens regler.

Paul Manafort har på forhånd erklæret sig uskyldig i alle anklagepunkter.

Men det er ikke Manaforts påståede skatteunddragelse, hang til dyre biler og store huse, som er årsagen til verdenspressens store interesse.

Årsagen er derimod, at det er den første retssag, som er rejst af Robert Mueller, som leder undersøgelsen af Trump-stabens mulige forbindelser til Rusland under præsidentvalget i 2016

Manafort er som Trumps tidligere kampagneleder tiltalt i Muellers sag om de russiske forbindelser, og anklagerne om bedrageri og hvidvaskning af penge er gravet frem af Muellers efterforskningshold under netop den efterforskning.

Anklager Uzo Asonye mener, at Manafort har følt sig hævet over loven. (Foto: handout © Scanpix)

Ikke et ord om Trump

Centralt i Muellers efterforskning står det meget omtalte møde under valgkampen i 2016 i Trump Tower i New York mellem en russisk advokat med forbindelser til den russiske regering og folk fra Trumps inderkreds.

Med til mødet var nemlig Paul Manafort.

Og den særlige anklager Robert Mueller vil meget gerne vide, hvad Manafort ved om det møde, hvad der blev sagt, og om Donald Trump kendte til det på forhånd.

Det har præsidenten flere gange afvist.

Så selvom hverken Donald Trump eller Rusland blev nævnt på retsmødets første dag, så mener flere politiske iagttagere, at denne sag hurtigt kan blive meget vigtig for Muellers efterforskning.

Vælger Manafort for eksempel at samarbejde med anklagerne, kan emnerne Trump og Rusland nemlig hurtigt komme på dagsordenen.

Trump: Aftalt spil er ikke ulovligt

Det politiske medie Politico noterer, at Trumps skygge utvivlsom vil hænge over sagen.

- En dom mod Donald Trumps tidligere kampagnechef, der kæmper mod anklager om enorm svindel med bank- og skatteoplysninger, vil give Mueller et magtfuldt svar til præsidentens hån om, at Mueller fører en "heksejagt", skriver Politico.

Modsat vil en frifindelse af Manafort give Mueller et politisk nederlag, som vil give Trump og republikanerne mulighed for at håne undersøgelsen forud for midtvejsvalget i november, skriver mediet.

Præsident Tump afviste i går endnu engang – kort før Manaforts retsmøde - at have samarbejdet med russerne.

- Aftalt spil er ikke ulovligt, men det er lige meget, for der var intet samarbejde (undtagen fra uærlige Hillary og Demokraterne)!

Retssagen mod Paul Manafort ventes at vare mindst tre uger.

Facebook
Twitter