Trumps toprådgiver advarer: Smitte kan komme ud af kontrol

En for hurtig genåbning kan ramme de amerikanske stater på både sundheden og økonomien, advarer Anthony Fauci.

Den amerikanske virusekspert deltog virtuelt ved en kongreshøring i dag. Han er i "tilpasset karantæne", efter at have været i kontakt med en coronasmittet. (Foto: handout © Scanpix)

Hvis de amerikanske stater åbner for hurtigt, kan det føre til unødvendige dødsfald og slå staterne tilbage til start i forsøget på at få gang i økonomien igen.

Det siger præsident Trumps øverste sundhedsrådgiver, Anthony Fauci.

Han er en af de fire sundhedseksperter, der i dag har deltaget i en kongreshøring om, hvor sikkert det er for amerikanerne igen at vende tilbage på job og i skole.

Det Hvide Hus har udarbejdet en plan med tre faser for genåbningen af landet, men det er op til de enkelte stater at stå for genåbningen i praksis.

Ifølge Anthony Fauci er det bydende nødvendigt, at staterne ikke springer nogen af faserne over for at få en hurtigere genåbning.

- Jeg tror, at hvis det sker, så er der en seriøs risiko for, at man sætter gang i et virusudbrud, der ikke kan kontrolleres, lyder advarslen fra Fauci.

Kamp mellem økonomi og sundhed

Dagens høring kommer i en tid, hvor USA er splittet over vejen frem. Flere end 81.000 har mistet livet som følge af Covid-19, over 1,3 millioner meldes smittet, mens over 33 millioner amerikanere har mistet deres job under coronakrisen.

Hvor stater som New York og Californien har advaret mod en for hurtig genåbning, har en håndfuld andre stater allerede genåbnet blandt andet restauranter og frisører.

I disse dage er vi vidne til en konflikt mellem politikere, der har et økonomisk ønske om at få åbnet samfundet hurtigst muligt og så eksperter på den anden side, der frygter de sundhedsmæssige konsekvenser.

Det fortæller Steffen Kretz, DR's USA-korrespondent.

- Vi ser også en forskel på demokratisk-ledede og republikansk-ledede stater, hvor især de republikansk-ledede i landdistrikterne, hvor man i hvert fald indtil videre ikke er hårdt ramt, er meget mere ivrige for at åbne, siger han.

Det står i kontrast til de primært demokratiske stater på kysterne, der har været hårdere ramt af coronavirus.

- Det er altså en kamp mellem at undgå økonomisk smerte og så risikoen for øget smitte og nye dødsfald.

I Californien har Tesla i dag trodset et lokalt forbud mod at genåbne produktionsvirksomheder, oplyser selskabets ejer, Elon Musk. Han er utilfreds med det lokale amts beslutning om ikke at løsne restriktionerne som i resten af staten.

Beslutningen møder opbakning fra præsident Trump.

Coronavirus sætter spor i Det Hvide Hus

I går annoncerede Det Hvide Hus, at man har lavet nye retningslinjer i huset, efter yderligere to ansatte er blevet testet med coronavirus. Fremover skal alle ansatte i den såkaldte West Wing, hvor præsidenten befinder sig, bære maske.

Derudover skal journalister, der har deres gang i huset, løbende testet for coronavirus.

Tre af dagens indkaldte eksperter har været i kontakt med en af de coronasmittede ansatte og deltog derfor kun virtuelt ved dagens møde.

Også lederen af dagens høring, senator Lamar Alexander, har været i kontakt med en coronasmittet fra sin stab og måtte derfor lede mødet virtuelt fra sit hjem.

- Det siger lidt om, hvor vanskeligt det vil være at genåbne det amerikanske samfund, siger Steffen Kretz.

- Rigtig mange amerikanere vil med rette være bekymet for at vende tilbage til deres arbejde, når der selv i Det Hvide Hus kan være udbrud, der gør, at statens topfolk må gå i isolation.

Vil femdoble testkapacitet

Under et pressemøde i går var præsident Trump flankeret af store bannere, der proklamerede, at USA fører an, når det kommer til coronatestning. Dette er til trods for, at flere end 20 lande udfører flere test per indbygger end USA, påpeger New York Times.

Præsident Trumps pressemøde var i går rykket udenfor, efter der igen var konstateret coronasmitte i Det Hvide Hus. (Foto: DREW ANGERER © Scanpix)

Ved dagens høring lyder meldingen fra eksperterne dog, at man til september forventer at kunne udføre 40-50 millioner test om måneden - omkring en femdobling af det nuværende niveau.

Og netop en enorm mængde testning er essentiel for at kunne genåbne USA, lyder det fra eksperterne.

Herfra lyder meldingen også, at man undersøger muligheden for at foretage lokal smittesporing ved at teste kloakvand for coronavirus.

Ifølge en ny meningsmåling foretaget for CNN er 42 procent af de adspurgte amerikanere tilfredse med Trump-regeringens håndtering af coronakrisen, mens 55 procent er utilfredse.