Trumps undersøgelse af FBI og Rusland kører stadig - og der er noget at komme efter

Hovedkilde bag eksplosive anklager mod ekspræsident er blevet tiltalt for at lyve.

En privat efterretningsrapport fra 2016 hævdede, at Rusland havde en klemme på Donald Trump. (Foto: © MARCOS BRINDICCI, Ritzau Scanpix)

Hvis man nævner en "særlig anklager" i forbindelse med Donald Trump og Rusland, tænker langt de fleste nok på Robert Mueller.

Den tidligere FBI-chef afleverede i marts 2019 en stor rapport om Ruslands indblanding i præsidentvalget i USA i 2016. Rapporten rejste en række kritikpunkter af Trump og hans stabs forhold til Rusland. Robert Mueller fandt dog ikke klare beviser for en kriminel sammensværgelse.

Men der findes faktisk en anden særlig anklager, som ser på samme sagskompleks - om end fra en noget anderledes vinkel. Han hedder John Durham, og i modsætning til Robert Mueller kører hans undersøgelse stadig.

John Durham blev i april 2019 - på opfordring fra præsident Trump - udpeget til at efterforske oprindelsen for forbundspolitiet FBI's undersøgelse af forbindelser med Rusland og Trumps valgkampagne. Det var samme FBI-undersøgelse, som Robert Mueller i 2017 overtog og udvidede.

Baggrunden for Durhams undersøgelse bliver - for eksempel på Wikipedia - omtalt som en konspirationsteori. Men efterforskningen har ført til flere anklageskrifter. Og torsdag kom en tiltale, der går direkte i kødet på en af de mest opsigtsvækkende anklager mod Donald Trump.

USA's daværende justitsminister, William Barr, tog initiativ til den alternative Rusland-undersøgelse. (Foto: © LEAH MILLIS, Ritzau Scanpix)

Hvad skete der torsdag?

Torsdag blev russeren Igor Danchenko anholdt i USA.

Danchenko var en af hovedkilderne til en eksplosiv, privat efterretningsrapport, der fuldstændig stjal billedet i ugen op til Trumps indsættelse som præsident i januar 2017.

Rapporten var en samling af rå efterretninger, der blandt andet pegede på, at Rusland lå inde med kompromitterende materiale, som landet kunne bruge til at afpresse Trump.

Men den særlige anklager John Durham mener, at Igor Danchenko fem gange løj om, hvor han havde sine oplysninger fra, da FBI afhørte ham om rapporten senere i 2017.

Og en storjury har fundet beviserne mod russeren så troværdige, at den har tiltalt ham. En anklager siger til Reuters, at den tiltalte risikerer fem års fængsel per løgn. Han nægter sig skyldig.

Ifølge tiltalen har Igor Danchenko blandt andet vildledt FBI ved at afvise, at en af hans kilder arbejdede som frivillig for den demokratiske præsidentkandidat i 2016, Hillary Clinton.

Den republikanske senator Lindsey Graham med en kopi af Steele-rapporten (arkivfoto). (Foto: © WIN MCNAMEE, Ritzau Scanpix)

Hvorfor er det vigtigt?

Hvis anklagerne mod Igor Danchenko holder vand, betyder det ikke det store for Robert Muellers Rusland-undersøgelse, skriver nyhedsbureauet AP.

Muellers konklusioner bygger ikke på Christopher Steeles efterretninger, der knapt nok bliver nævnt i den særlige anklagers endelige rapport.

Men tiltalen understøtter et af Trump og Republikanernes vedholdende kritikpunkter i forhold til Rusland-undersøgelsen. Det handler om, at FBI brugte Steele-rapporten til at skaffe en dommerkendelse om at overvåge Trump-rådgiveren Carter Page i efteråret 2016.

Overvågningen fik i 2018 Trump til at ligge i noget nær åben krig med både FBI og sit eget justitsministerium. Og hvis kilden til hele miseren viser sig at være en frivillig for Hillary Clinton, vil det sikkert give et boost til dem, der mener, at hele Rusland-efterforskningen var politisk motiveret, skriver AP.

Den tidligere Trump-rådgiver Carter Page i Moskva i 2016. (Foto: © Sergei Karpukhin, Scanpix Denmark)

Hvem er ellers blevet tiltalt?

Tre personer er indtil videre blevet indfanget i den særlig anklager John Durhams Rusland-undersøgelse.

Ligesom russeren Igor Danchenko blev advokaten Michael Sussmann i september tiltalt for at lyve for FBI. Sussmann fortalte i 2016 FBI om mistænkelige cyberkontakter mellem Trumps organisation og en russisk bank. Men han undlod, ifølge tiltalen, at fortælle, at han var advokat for Hillary Clintons valgkampagne. Michael Sussmann nægter sig skyldig.

Til gengæld har en tidligere advokat for FBI indrømmet, at han ændrede en e-mail, der handlede om overvågningen af Carter Page. Advokaten fik en betinget dom i 2020.