Trumps værste fjende kendt skyldig i afpresning

Advokaten Michael Avenatti gik efter Donald Trump, men må nu selv en tur bag tremmer efter afpresning af Nike.

Michael Avenatti blev kendt for sin hårdtslående kritik af Donald Trump. Nu er han dømt for afpresning. (Foto: Brendan MCDermid © Scanpix)

Michael Avenatti blev verdenskendt fra det ene øjeblik til det andet, da han for to år siden præsenterede sig for pressen som advokat for den tidligere pornoskuespillerinde Stormy Daniels, der ifølge eget udsagn havde en affære med den amerikanske præsident, Donald Trump, i 2006.

Stormy Daniels søgte at få annulleret en tavhedserklæring, som sikrede Daniels 130.000 dollars, hvis hun ikke fortalte om den påståede affære.

Da Donald Trump aldrig skrev under på erklæringen, mente Daniels og Avenatti, at aftalen kunne erklæres ugyldig. Senere hævdede Stormy Daniels, at hun blev truet til at skrive under på aftalen. Sagen blev afvist af en dommer.

Den nåede dog at gøre Michael Avenatti interessant for de amerikanske medier - og den interesse udnyttede den fremadstormende advokat til fulde.

I hårde vendinger kritiserede Michael Avenatti igen og igen Donald Trump i et hav af optrædener på tv, hvor han alene i 2018 optrådte ikke mindre end 200 gange på kanaler som CNN og MSNBC.

Michael Avenatti blev en slags kæledægge for modstanderne af Donald Trump, der så en mand, der ikke var bange for noget og da mindst af alt at sige den siddende republikanske præsident lodret imod.

Stephanie Clifford, bedre kendt som Stormy Daniels, på vej til et interview med TV-stationen ABC tilbage i 2018. Dengang var Michael Avenatti stadig hendes advokat. I 2019 fyrede hun ham. (Foto: Mike Segar © Scanpix)

Avenatti fik så meget vind i sejlene, at han tilmed begyndte at lege med tanken om at stille op som Demokraternes kandidat som præsident.

Nu gik Avenatti ikke bare efter Trump. Han gik også efter hans job. Så vidt nåede det dog aldrig, og Michael Avenatti kan definitivt glemme alt om Det Hvide Hus.

I stedet kan han se frem til op mod 40 års fængsel, efter han fredag blev dømt for at have forsøgt at afpresse den amerikanske sportsudstyrsgigant Nike for ikke mindre end 20 millioner dollars.

Flere sager på vej

Anklagerne i retten på Manhattan i New York beviste i sagen, hvordan Michael Avenatti forsøgte at afpresse Nike, da Avenatti angiveligt lå inde med beviser for, at sportsudstyrsfirmaet på ulovlig vis betalte talentfulde basketspillere for at vælge at spille på colleges, som Nike sponsorerer.

Michael Avenatti forlangte, at Nike skulle stille ham i spidsen for en intern undersøgelse af denne praksis, som Nike skulle betale Avenatti svimlende 22,5 millioner dollar for at udføre.

Derudover skulle Nike betale 1,5 millioner dollar til Michael Avenattis klient, basketballtræneren Gary Franklin.

Et fældende bevis i sagen mod Michael Avenatti blev en optagelse, hvor han i klare vendinger gjorde det klart, at hvis ikke Nike gik med på hans krav, så ville Michael Avenatti i stedet gå til pressen og offentliggøre alt.

Sagens anklager, Geoffrey Steven Berman, udsendte fredag følgende pressemeddelelse efter kendelsen:

'I dag er Michael Avenatti af en enig jury kendt skyldig i at have misbrugt sin klients informationer til at afpresse for millioner af dollars. Mens den anklagede har forsøgt at gemme sig bag juridiske termer og et jakkesæt og et slips, så gennemskuede juryen den anklagedes svindelnummer for, hvad det i virkeligheden var – klassisk afpresning.'

Sidste punktum er ikke sat

Strafudmålingen er sat til at finde sted den 17. juni, og mens Michael Avenatti risikerer op til 40 års fængsel, så har hans advokater allerede tilkendegivet, at de har tænkt sig at appellere fredagens dom.

Der venter dog endnu flere ture til retslokalerne forude for Michael Avenatti, der blandt andet står anklaget for skatteunddragelse og tyveri fra tidligere klienter for millioner af dollars. Michael Avenatti har erklæret sig uskyldig i alle disse anklager.

- Næste skridt er nu strafudmålingen og hans appelsag. Han har derudover de to andre sager på vej, men Avenatti er Avenatti. Han er en stærk fyr. Han er selvfølgelig skuffet, men han er en fighter, lød det fra Michael Avenattis advokat, Scott Srebnick, efter kendelsen fredag.