Trumps venner og fjender giver anonym kronik hård modtagelse

- Stå frem, lyder opråb til anonym medarbejder i Trump-administrationen.

(ARKIV) En medarbejder i Trumps adminstration skriver i New York Times anonymt, at præsident Donald Trump er så utilregnelig, at folk omkring ham aktivt modarbejder ham. (Foto: Andrew Harnik © Scanpix)

En højtstående medarbejder i Trump-administrationen skriver i en anonym kronik, at der tales om at afsætte Donald Trump, fordi han er ustabil.

Reaktionerne har været mange og højrøstede, og avisen The New York Times har da også gjort sig ulejligheden at oversætte kronikken til tre af verdens største sprog.

Man kan overordnet set dele reaktionerne på kronikken op i tre:

  1. 1

    Donald Trump er hamrende uegnet som præsident

  2. 2

    Medierne lyver, så vinden blæser

  3. 3

    Der er et skyggekabinet, der går udenom ønskerne fra USA's præsident.

Reaktion nummer 1 og 2 er velkendte positioner i et splittet Amerika, så lad os koncentrere os reaktion nummer tre.

Kronikøren gør sig til talsmand for en gruppe embedsmænd, der bestræber sig på indefra at forpurre dele af Trumps agenda og på at stille sig i vejen for hans værste tilbøjeligheder. Medarbejdere i toppen af administrationen er så foruroligede over præsidentens "utilregnelige" og "amoralske" adfærd.

- Af den grund har mange af os i Trumps’ stab lovet hinanden at gøre alt, hvad vi kan, for at stå værn om vores demokratiske institutioner. Og, indtil Trump går af, vil vi stille os i vejen for de værste af hans impulsive vildfarelser, lyder det i kronikken.

De opsigtsvækkende udlægninger af tilstanden i amerikansk politik har fået flere af præsidentens nærmeste til at vaske hænder og sige, at det i hvert fald ikke er dem, der har skrevet kronikken.

Vicepræsident Mike Pence og udenrigsminister Mike Pompeo er blandt de mest prominente navne, der har sagt, at de er ikke den anonyme kronikør.

Reaktionerne

Men hvis man skal tro på, hvad der står i kronikken, er det så den demokratiske valgte præsident eller hans ministre og embedsværk, der regerer og bestemmer i USA?

Det spørgsmål stiller flere kommentatorer og observatorer af amerikansk politik. Blandt andre Scott Jennings, en tidligere spindoktor for præsident George W. Bush, skriver på CNN:

- Disse udsagn er alarmerende selvfølgelig på grund af den status i regeringen, som embedsmanden angiveligt har. Men de er også alarmerende, fordi en anonym, ikke-valgt, statslig ansat bruger sine egne holdninger istedet for den behørigt valgte leder af en forfatningsstyret republik.

Pressesekretæren i Det Hvide Hus, Sarah Sanders, bringer samme kritik. I en erklæring, hun har delt på Twitter, skriver hun på vegne af administrationen, at de er skuffede, men ikke overraskede, over, at avisen bringer en så "patetisk kronik":

- Næsten 62 millioner mennesker stemte på præsident Donald Trump i 2016. Ingen af dem stemte på en kryster af en anonym kilde i fallerede New York Times.

David Frum, en konservativ skribent og forfatter, skriver i avisen The Atlantic, at i stedet for at gavne demokratiet, så har kronikken "opildnet præsidentens paranoia og styrket hans magtfuldkommenhed".

Og Donald Trump selv reagerede ved at kalde kronikken for "kujonagtig":

- Vi skaber politiske resultater og en krysteragtig kronik kan ikke forhindre, at jeg bliver genvalgt i 2020, lyder Donald Trumps reaktion.

Det er heller ikke alle Trump-kritikere, der glæder sig over den anonyme kronik.

David Jolly, der er tidligere medlem af Repræsentanternes Hus for republikanerne og en kritiker af Donald Trump, siger sådan her til tv-stationen MSNBC:

- Den anonyme embedsmand må stå frem med navn - og på den måde bidrage til at ændre landets skæbne, siger Jolly.

Også det republikanske kongresmedlem, Don Beyer, skriver på Twitter, henvendt til den anonyme kronikør, at når vedkommende ikke står frem, "tillader man, at lade tingene stå til."

Frygten

I den nye bog, "Frygt", af Watergate-journalist Bob Woodward fortæller kilder tæt på Donald Trump ligeledes, hvordan de ikke altid gør, som han siger.

Blandt andet har en embedsmand fjernet et dokument fra skrivebordet i det Ovale Kontor, som Trump havde pillet ud af en handelsaftale med Sydkorea.

Ligesom Trump ifølge bogen pludseligt fik et ønske om at likvidere Syriens præsident Bashar Al-Assad, efter at Assad i april 2017 havde brugt kemiske våben mod civile.

Forsvarsminister James Mattis sagde, at han ville gå i gang med at se på det. Men i stedet udviklede Mattis så planen om et begrænset luftangreb, der ikke var en personlig trussel mod Assad.

Blandt kronikkens mange opsigtsvækkende påstande er, at det internt er blevet overvejet at benytte sig af det såkaldte 25. tillæg til den amerikanske forfatning. Det er en lovtekst, som gør det muligt at afsætte en præsident, som ikke kan opfylde sin funktion.

The New York Times påpeger, at det er usædvanligt at publicere en anonym kronik, men at det i dette tilfælde sker for at beskytte vedkommendes identitet, og fordi vedkommende kan risikere at miste sit job.

Facebook
Twitter