Trumps voldsomme vælgermøder vidner om et dybt splittet USA

De voldsomme hændelser ved Donald Trumps vælgermøder illustrerer, at den aktuelle valgkamp splitter hele det amerikanske samfund, mener ekspert.

- Det vi ser nu, er kulminationen på en i forvejen meget tilspidset valgkamp og en tilspidset tone, siger USA-iagttager Anders Agner om Donald Trumps to sidste vælgermøder. (Foto: KAMIL KRZACZYNSKI © Scanpix)

Voldelige sammenstød, tumult, anholdelser og slåskampe er normalt ikke, hvad man forbinder med politiske vælgermøder.

Men sådan har virkeligheden set ud ved den republikanske præsidentkandidat Donald J. Trumps to seneste af slagsen i Kansas og Chicago.

- Det er beklageligt og bekymrende, at det er nået til det punkt, siger USA-iagttager og redaktør på mediet Kongressen, Anders Agner Pedersen, om de seneste vælgermøder.

Konfrontationer og tumult er ikke noget nyt ved Trumps vælgermøder, men de to seneste dage er de voldsomme episoder eskaleret, med det resultat, at vælgermøderne er blevet lukket ned.

- Det er aldrig sådan politiske uenigheder og debatter bør foregå i et demokrati, det må helst ikke nå til det punkt, siger Anders Agner Pedersen.

'Tag hjem til Afrika'

At Donald Trump er en mand, der deler vandene i USA, kom for alvor til udtryk fredag, hvor den omstridte milliardær med præsidentambitioner skulle have talt på et universitet foran tusindvis af mennesker.

Her havde et stort antal anti-Trump demonstranter sneget sig ind til Trumps vælgermøde, hvilket i løbet af aftenen resulterede i voldsomme verbale konfrontationer og voldelige sammenstød.

- Stemningen var allerede anspændt, inden arrangementet var planlagt til at gå i gang, fortæller freelancejournalist Agnete Wismer, som overværede mødet.

- De to grupper råbte af hinanden, og nogle hævede truende hånden. Det var kun fordi sikkerhedspersonalet greb ind, de ikke slog hinanden.

Sikkerhedspersonalets indsats var dog ikke nok til at forhindre, at vælgermødet kom ud af kontrol.

Jedidiah Brown, en 29-årig afroamerikansk præst, stormede scenen, hvor Trump skulle have talt, og blev under meget postyr slæbt væk af sikkerhedsvagter.

Han fortæller til BBC, at han i løbet af vælgermødet var blevet spyttet på, og var blevet fortalt, at han ’skulle tage hjem til Afrika.’

- Jeg kom for at opleve, om Trumps vælgermøder virkelig fostrer had, og det er jeg ikke længere i tvivl om, sagde Jedidiah Brown efterfølgende til BBC.

- Muslimer og sorte var ofre for racistiske udfald, og folk kastede flasker efter mig, da jeg oplevede dette, havde jeg ét mål, og det var at forhindre vælgermødet.

Tumulten fik da også Donald Trump til at aflyse vælgermødet. En beslutning, som hans modstandere fejrede.

- Da mødet blev aflyst, var det tydeligt, hvor mange anti-Trump demonstranter, der havde sneget sig ind til mødet, siger Agnete Wismer.

- Folk brød ud i vild jubel, og man kunne virkelig fornemme omfanget af demonstrationen.

Vælgermødet i Chicago blev lørdag fulgt op af et i Kansas, som også blev aflyst på grund af sammenstød mellem demonstranter og Trump-tilhængere.

En stor mængde demonstranter var mødt op til Donald Trumps vælgermøde i Kansas. (Foto: DAVE KAUP © Scanpix)

En valgkamp som splitter USA

De overophedede vælgermøder giver anledning til bekymring hos USA-iagttager Anders Agner Pedersen.

- Det vi ser nu, er kulminationen på en i forvejen meget tilspidset valgkamp og en tilspidset tone, forklarer han.

Ifølge Anders Agner Pedersen personificerer Donald Trump den splittelse, som eksisterer i det amerikanske samfund.

- Trump deler vandene. Han har på den ene side enormt loyale støtter, samtidig vækker han meget stærke følelser blandt sine modstandere.

- Det viser med al tydelighed, at vi er i gang med en valgkamp, som splitter ikke bare republikanerne, men hele det amerikanske samfund, mener Anders Agner.

Modstandere beskylder Trump selv

De voldsomme begivenheder ved Donald Trumps vælgermøder har fået flere af hans politiske modstandere til at kritisere Trumps retorik, som de ser som kilden til urolighederne.

- Når du har en kampagne, som opfordrer til vold, så skaber du et miljø, som giver grobund for denne modbydelige måde at debattere på, sagde Trumps rival i det republikanske primærvalg Ted Cruz ifølge Reuters.

Marco Rubio, som også bejler til præsidentposten, har betegnet begivenhederne ved vælgermøderne som ”sørgelige” og er begyndt at så tvivl om sin opbakning til Trump, selvom Trump ender med at vinde primærvalget.

- Det bliver sværere og sværere hver dag, sagde Marco Rubio, da han blev spurgt om, hvorvidt han ville acceptere Donald Trump som partiets officielle præsidentkandidat, hvis Trump vinder valget.

https://twitter.com/CNN/status/708493102323994625

Selv mener Donald Trump ikke, han er skyld i, at de seneste to vælgermøder er endt i kaos.

- Jeg repræsenterer en stor gruppe mennesker, som er meget vrede, sagde han om optøjerne ifølge BBC.

- Men der er stor vrede på begge sider, forsvarede han sig.

Trump har til CNN udtrykt, at han ikke støtter den voldsomme adfærd til vælgermøderne, og at han ud over vreden også ser 'en stor kærlighed til USA, hvilket er en smuk ting.'

Trumps støtter mener da også, at vreden er at finde blandt mod-demonstranterne, som de beskylder for, at de to seneste vælgermøder blev voldelige.

Donald Trump ser nu frem mod det næste vælgermøde i Cincinnati, som han har udtalt, han er indstillet på at fuldføre.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter