Trusler og hadske kommentarer: Tyske jøder forfølges på nettet

Truende emails, anonyme telefonopkald og hadefulde kommentarer rettet mod jøder på sociale medier er i kraftig stigning i Tyskland.

Folk bar den jødiske kippa til en demonstration foran den jødiske synagoge i Berlin i april. (Foto: FABRIZIO BENSCH © Scanpix)

- I er ikke mennesker.

- Lad dig selv blive gasset.

- Vi er færdige med jeres løgne om holocaust.

Emails fyldt med ord som disse møder ofte den israelske restauratør Yorai Feinberg, når han tjekker sin indbakke. De seneste seks år har han drevet restaurant i det centrale Berlin.

Han flyttede til den tyske hovedstad fra Wien i Østrig, hvor han dengang følte, at der var en mindre afslappet holdning til jøder.

Og i begyndelsen følte han sig velkommen i Tyskland, fortæller han til Deutsche Welle.

- Jeg blev med det samme budt velkommen i Berlin. Men det er blevet en smule værre siden, siger han.

Hans fornemmelse bliver bakket op af et nyt studie fra Berlins Tekniske Universitet.

Her har forskere analyseret 300.000 kommentarer og opdateringer på sociale medier og andre onlinefora.

Og konklusionen er klar: Ikke alene er der sket en stigning i antallet af hadefulde kommentarer rettet mod jøder, de er også blevet mere radikale.

- Folk bruger internettets anonymitet til at formidle antisemitiske kommentarer, fortæller Monika Schwarz-Friesel, som er leder af Institut for Sprog og Kommunikation på Berlins Tekniske Universitet.

Rapporten konkluderer, at der siden 2007 er sket en tredobling af antallet af jødefjendtlige kommentarer på de store internetportaler.

Overfald på gaden

Det stigende had i det virtuelle rum tegner en tendens, som også kan spores på gader og stræder i de tyske byer.

Den seneste tid har en række overfald på jøder trukket overskrifter.

Blandt andet sagen om en 20-årig israeler, som i april måned i Berlin blev angrebet med et bælte af en syrisk flygtning, som samtidig råbte ”jøde” efter ham på arabisk.

Angiveligt fordi han bar den jødiske hovedbeklædning kippa.

Ofret optog episoden på sin mobiltelefon og lagde det på nettet, hvilket antændte en ophedet debat om forholdene for jøder i Tyskland.

Jødiske organisationer gik på gaden i protest, og også den tyske kansler, Angela Merkel, tog afstand til episoden.

- Kampen mod sådanne antisemitiske overfald må vindes, det må være kravet fra vores land. Og vi vil gøre alt, hvad vi kan, for at det lykkes.

- Vi har antisemitter blandt tyske borgere desværre, og der findes også antisemitisme i den arabiske del af verden, sagde kansleren.

Argumenter fra det 16. århundrede

Ifølge rapporten, er der ikke meget, der adskiller nutidens antisemitiske fordomme fra dem, der herskede i det 16. århundrede. En lille forskel er, at nutidens hadefulde kommentarer ofte er tilsat kritik af staten Israel.

- Vi var chokerede over at se, at fordomme om jøder har ændret sig så lidt de seneste 100 år, siger Monika Schwarz-Friesel fra Berlins Tekniske Universitet.

Og hvem står så bag de hadefulde kommentarer?

- Antisemitisme kommer ikke udelukkende fra ekstremister fra højrefløjen eller den populistiske scene, fortæller Schwarz-Friesel.

Bag de jødefjendtlige kommentarer, som rapporten har analyseret, gemte sig også venstreorienterede, liberale og muslimer.

Facebook
Twitter