Tsipras: Grækenland foretog et modigt valg

Det græske nej betyder ikke et brud med Europa, siger Grækenlands premierminister i sejrstale.

Premierminister Alexis Tsipras taler til grækerne efter stor sejr i folkeafstemningen søndag. Tsipras og hans regering havde opfordret vælgerne til at stemme nej - og sådan blev det. EPA/ANDREA BONETTI/PRIME MINISTER OF GREECE PRESS OFFICE/HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES (Foto: ANDREA BONETTI/PRIME MINISTER OF © Scanpix)

Grækenland har skrevet et nyt kapitel i landets historie. Grækerne har bevist, at demokratiet ikke kan afpresses, siger den græske premierminister, Alexis Tsipras, i sin første udtalelse efter den græske folkeafstemning.

Tsipras siger, at han vil bede den græske præsident samle landets partiledere til forhandling allerede mandag morgen.

Udtalelsen kommer efter det står klart, at et overbevisende flertal af grækerne har stemt nej til et forslag fra landets kreditorer, der indebar flere nedskæringer og reformer for det kriseramte land.

Ingen Grexit

Tsipras afviser, at det græske nej vil føre til et "Grexit", altså at Grækenland træder ud af eurosamarbejdet.

Med en opbakning fra lidt over 61 procent af grækerne, da 90 procent af stemmerne var talt op, gør Tsipras det klart, at Grækenland nu er forberedt på hårde forhandlinger med kreditorerne.

- Jeg er fuldt ud klar over, at det mandat, I har givet mig, ikke indebærer brud med Europa, men et mandat til at styrke vores forhandlingsposition for at forsøge at opnå en levedygtig løsning, siger han til de græske vælgere.

- Nu er spørgsmålet om den græske gæld atter på forhandlingsbordet, siger Tsipras.

30 procent af gælden

Han sagde for få dage siden, at han har et ønske om at få barberet 30 procent af den græske gæld. Han har tidligere fået nej fra de øvrige eurolande i spørgsmålet om gældslettelse.

I sin tale søndag aften peger Tsipras på, at en rapport fra Den Internationale Valutafond (IMF) tidligere på ugen "bekræfter det græske synspunkt om, at en omstrukturering af gælden er nødvendig," siger han ifølge AFP.

FacebookTwitter