Tsipras' taktik: Vil tage alle på sengen med hurtigt valg i Grækenland

Afgående græsk leder har mange grunde til at tage et hurtigt valg, siger eksperter.

Alexis Tsipras har meget at vinde ved et hurtigt nyvalg i Grækenland, siger to eksperter. (Foto: ANGELOS TZORTZINIS © Scanpix)

Grækenlands regeringsleder, Alexis Tsipras, indgav i går sin afskedsbegæring til Grækenlands præsident og bad om, at der hurtigst muligt bliver holdt nyvalg.

Tsipras' hastværk giver god mening taktisk set, siger eksperter i græsk politik. For med et hurtigt valg satser han på at tage alle på sengen: Sine interne modstandere i partiet Syriza, oppositionen og også vælgerne.

Oprøret i Syriza

Omkring en fjerdedel af parlamentsmedlemmerne fra Syriza - de mest venstreorienterede - gjorde oprør mod regeringschefen og stemte imod Grækenlands seneste aftale om en økonomisk hjælpepakke fra EU og Den Internationale Valutafond.

Afstemningen bragte Syriza på randen af sprængning, og bægeret flød over, da Alexis Tsipras bagefter bad om opbakning til at privatisere 14 lufthavne. Det ville venstrefløjen i Syriza ikke være med til, og dermed var regeringens dage talte, siger Tom Kristensen, ekstern lektor på Grækenlandsstudier på Københavns Universitet:

- Tsipras var nødsaget til at vælge mellem en kongres i partiet, hvor man kunne afklare spørgsmålet engang i september - eller at udskrive nyvalg.

Det endte altså med nyvalg-løsningen og derpå sprængning af Syriza, hvor 25 parlamentsmedlemmer har meddelt, at de forlader partiet og danner et nyt, radikalt venstreorienteret parti ved navn Folkelig Enhed.

Partiet har kun en måned til at etablere sig og får det derfor meget svært, vurderer EU-korrespondent i DR Niels Kvale, som følger græsk politik tæt.

- Det er dog værd at bemærke, at ved de seneste to valg i Grækenland har et flertal af vælgerne faktisk stemt på partier, der var imod låneaftalerne med kreditorerne - men det var altså, mens Syriza havde netop den linje, og som Tsipras nu har ændret, siger Niels Kvale.

Svag opposition

Det er ikke kun modstanderne til venstre for Alexis Tsipras, som han håber at snigløbe med et hurtigt valg. Det gælder også dem til højre fra Grækenlands to traditionelle partier: Det konservative Nyt Demokrati og det socialdemokratiske Pasok.

Begge har netop skiftet ledere og befinder sig i en tilstand af genopbygning, påpeger eksperterne.

- Ved at udskrive nyvalg nu, så bliver de to gamle partier taget på sengen. Man har fået to nye ledere, som kun er midlertidige. De er svage, de er ikke karismatiske på nogen måder, siger Tom Kristensen.

Niels Kvale supplerer:

- Det er i den grad partier, som er i gang med at finde egen identitet, og derfor er Tsipras den dominerende figur i græsk politik, og derfor vil han efter al sandsynlighed vinde valget og stå styrket i forhold til den parlamentariske situation, han har lige nu.

Korrespondenten forventer ikke, at Syriza kan få flertal alene. Det mest sandsynlige udfald af et nyvalg bliver derfor en koalitionsregering mellem Syriza og andre partier, som støtter den seneste låneaftale med de internationale kreditorer.

Valg før vælgere mærker reformer

På trods af Alexis Tsipras' store kovending med aftalen om lånepakken, nyder Syriza-lederen stadig stor popularitet i befolkningen.

Den risikerer han dog at miste, når vælgerne mærker konsekvenserne af aftalen: For eksempel nye skatteforhøjelser, forringelser af pensioner og øget moms. Så også på den front har Tsipras mest at vinde ved et hurtigt valg.

- Tsipras' analyse er: Mens han stadig er populær, og før han indfører for mange upopulære tiltag, så skal han have et valg, som giver ham et styrket mandat til at føre en anden linje end den, han oprindeligt blev valgt på, fortæller Niels Kvale.

- Jo hurtigere, han tager valget, jo større chancer er der for, at han faktisk stadig har en massiv opbakning, siger Tom Kristensen.

Facebook
Twitter