Tsipras træder tilbage: Grækenland skal til nyvalg

Den græske premierminister træder samtidig tilbage efter godt et halvt år på posten.

Den græske premierminister, Alexis Tsipras, vil formelt set træde tilbage fra sin post senere i aften, lyder det fra en regeringsembedsmand. (Foto: YANNIS KOLESIDIS © Scanpix)

Det er ikke mere end små to måneder siden, at de hårdt prøvede grækere senest var ved stemmeurnerne, og nu skal de snart tilbage igen.

Landets premierminister, Alexis Tsipras, har netop meddelt i en tv-transmitteret tale, at han træder tilbage efter blot et halvt år på posten. Det bliver han ifølge landets forfatning nødt til, hvis der skal udskrives parlamentsvalg før tid.

Alexis Tsipras, der står i spidsen for det venstreorienterede Syriza-parti, har nu bedt landets præsident, Prokopis Pavlopoulos, om, at valget kan blive afholdt "så snart som muligt".

Det sker for at få et nyt mandat fra vælgerne til at kunne gennemføre de skrappe reformer og sparekrav, som de internationale kreditorer har krævet for at give det gældsplagede land en ny, milliardstor hjælpepakke.

- Det mandat, jeg fik den 25. januar, har nået sin grænse. Nu må folket tage beslutning om et nyt mandat, siger han ifølge Ritzau.

Her forsvarer han samtidig den gældsaftale, som han indgik med de internationale kreditorer.

- Vi sikrede os ikke den aftale, vi havde ønsket os, men det var den bedste under omstændighederne, siger Tsipras.

Blåstempling trods kritik

Sidst grækerne skulle stemme, var i begyndelsen af juli, hvor de skulle tage stilling til de lånebetingelser, som eurolandene, Den Europæiske Centralbank og Den Internationale Valutafond (IMF) havde strikket sammen til det forgældede middelhavslandet.

Det stemte et stort flertal nej til, og det førte til en række tumultariske uger, hvor Grækenland - der skylder flere tusinde milliarder kroner væk - kæmpede for at blive i eurozonen og undgå et statsbankerot.

Efter intense og langstrakte forhandlinger blev Grækenland og kreditorerne enige om en ny økonomisk hjælpepakke.

Trods stærk modstand fra store dele af Alexis Tsipras eget bagland, der var imod de skrappe sparekrav, blev første del af pakken i midten af juli blåstemplet af et stort flertal i det græske parlament.

Vil kvæle opgør

Selvom landet undgik statsbankerot og et exit fra eurosamarbejdet, har uroen fortsat ulmet i Syriza.

Og i sidste uge trodsede en stor del af Syrizas parlamentsmedlemmer premierministeren, da de afviste at bakke op om den tredje gældsaftale, der kan sikre Grækenland lån og diverse garantier for 85 milliarder euro, hvilket svarer til 634 milliarder danske kroner.

I stedet for at afholde en tillidsafstemning håber Alexis Tsipras ifølge nyhedsbureauet Ritzau, at han med folkeafstemningen kan få kvalt det oprør, der er brudt ud i Syriza.

Premierministeren nyder fortsat opbakning blandt grækerne, og det er ifølge Ritzau ventet, at han vil genvinde magten og derved sikre sig opbakning til de skrappe reformer, som landet skal til at implementere.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter