Tsunami dræber mindst 28 på Samoa

Dødstallet fortsætter med at vokse efter tsunami i Stillehavet.

Sådan ser Sinalei Resort, syd fro Samoas hovedstad Apia ud, efter Tsunamien havde ramt kysten. (© Scanpix)

En tsunami forårsaget af et undersøisk jordskælv i det sydlige Stillehav har kostet menneskeliv på Samoa-øerne, oplyser lokale myndigheder.

På både Amerikansk Samoa og Samoa er der rapporter om 14 omkomne. Tallene er dog ikke bekræftet fra officielt hold.

Ifølge ubekræftede forlydender smadrede fire meter høje bølger mod kysten i Amerikansk Samoa.

Der meldes om, at landsbyer muligvis er blevet ødelagt, men frygten for en langt mere omfattende katastrofe svandt, da Tsunamivarslingscentret for Stillehavsområdet afblæste tsunamivarslet godt tre timer efter, at jordskælvet havde ramt.

Indbyggere i de ramte områder er flygtet til højereliggende områder, rapporterer lokale medier.

- Jeg kan bekræfte, at der er sket skade, jeg kan bekræfte, at der er omkomne, og at der er sårede, siger en talsmand for politiet i det vestlige Samoa, der ikke umiddelbart kunne sætte tal på antallet af dræbte.

Theresa Falele Dussey, der er indbygger i en kystby i regionen, siger til Radio New Zealand, at hendes hus er blevet ødelagt af tsunamien, og at det samme gælder biler og huse i en nabolandsby.

Tsunamien blev udløst af et jordskælv tirsdag i nærheden af Samoa-øerne. Det oplyser USA's geologiske undersøgelser, der sætter skælvets styrke til 8,0 på den åbne richterskala.

Skælvet ramte et område 85 kilometer under havets overflade.

Amerikansk Samoa ligger i den østlige del af Samoa-øgruppen, halvvejs mellem Hawaii og New Zealand. Øgruppen, der er et selvstyrende, amerikansk område, har ca. 65.000 indbyggere.

Denne grafik viser bølgeenergien fra det jordskælv på 8,3 Richter, der udløste tsunamien mellem Samoa og Amerikansk Samoa i aftes dansk tid. De røde streger viser grænsefladerne på de teknoniske plader. (Foto: ho © Scanpix)
Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk