Tunesiens første demokratisk valgte præsident er død

Beji Caid Essebsi blev valgt som tunesisk præsident i 2014.

92-årige Beji Caid Essebsi døde torsdag morgen på et militærhospital i den tunesiske hovedstad. (Foto: Fethi Belaid © Ritzau Scanpix)

Tunesiens præsident, Beji Caid Essebsi, er torsdag morgen død - 92 år.

Det oplyser det tunesiske præsidentkontor. Essebsi døde på et militærhospital i hovedstaden Tunis, lyder det i en udtalelse.

Essebsi kom til magten i 2014 - tre år efter Det Arabiske Forår i 2011. Han var landets første demokratisk valgte præsident.

Han blev onsdag aften indlagt på hospitalet i Tunis.

Det var tredje gang inden for de seneste uger, at den 92-årige leder blev indlagt, skriver nyhedsbureauet AP.

Han havde på forhånd meddelt, at han ikke ville stille op ved det kommende valg i november. Han mente, at en yngre person skulle tage over.

Det Arabiske Forår

Essebsi spillede en afgørende rolle, da den mangeårige leder Zine El Abidine Ben Ali i begyndelsen af 2011 blev fordrevet.

Protesterne i Tunesien begyndte i december 2010, da en gadesælger satte ild til sig selv, i vrede over at hans grøntsager blev konfiskeret af en korrupt betjent. Det satte gang i store demonstrationer i landet.

Det spredte sig senere til andre lande i regionen - heriblandt Egypten og Libyen. Det er det oprør, der i dag ofte kaldes for Det Arabiske Forår.

Høj arbejdsløshed

Som præsident havde Essebsi begrænset magt i forhold til den tidligere magtfulde leder Zine El Abidine Ben Ali. Essebsi var hovedsageligt ansvarlig for den tunesiske udenrigs- og forsvarspolitik.

Tunesien betragtes ifølge nyhedsbureauet Reuters som den eneste egentlige demokratiske succes, der er kommet ud af Det Arabiske Forår.

Landet har blandt andet fået ny forfatning og holdt frie valg i 2011 og 2014.

De politiske fremskridt er dog ikke blevet fulgt op af økonomisk succes. Arbejdsløsheden ligger i dag på 15 procent, hvilket er en stigning fra 12 procent i 2010 - før de omfattende protester.

/ritzau/Reuters

Facebook
Twitter