Tunesiens præsident i Saudi-Arabien

Tunesiens afsatte præsident, Zine al-Abidine Ben Ali, er kommet til Saudi Arabien efter at være flygtet fra sit land fredag aften.

(© Scanpix)

Under en bølge af voldsomme og dødelige demonstrationer flygtede Tunesiens præsident gennem 23 år, Zine al-Abidine Ben Ali, i aftes til Saudi-Arabien.

Inden han flygtede fra Tunesien, hvor det ikke var lykkedes ham at undertrykke befolkningens stigende utilfredshed med hans jernhårde styre, udnævnte han premierminister Mohammed Gannouchi til midlertidig præsident.

Støtter "tunesiske brødre"

Tidligt lørdag morgen meddelte Saudi-Arabien officielt, at landet har taget imod den væltede præsident og hans familie. Således skrev det statslige nyhedsbureau i Saudi-Arabien:

- Af bekymring over de ekstraordinære omstændigheder, som vore tunesiske brødre befinder sig i og for at støtte sikkerheden og stabiliteten i deres land... har den saudiske regering budt præsident Zine al-Abidine Ben Ali og han familie velkommen i kongeriget.

- Kongeriget Saudi-Arabien støtter fuldt og helt dets tunesiske brødre og håber, at de vil stå sammen for at komme igennem denne svære periode i deres historie, hedder det videre fra Saudi-Arabiens statslige nyhedsbureau.

Politiske reformer på vej

Ben Ali er den første arabiske leder nogensinde, der er blevet tvunget til at forlade embedet på grund af folkelige protester.

I en tale på det statslige tunesiske tv, fortalte Mohammed Ghannouchi, at han nu er præsident og lovede sociale og politiske reformer.

- Jeg beder alle tunesere uanset politisk holdning og religion om at udvise patriotisme og sammenhold, sagde Ghannouchi, en karrierebureaukrat, der har været premierminister flere gange siden 1999.

Han har meddelt, at han allerede lørdag mødes med repræsentanter for alle partier for at sammensætte en ny regering, der skal styre landet frem til nyvalg senere på året.

Satte ild til sig selv

De voldsomme protester i det ellers gennemkontrollerede Tunesien tog fart i december, da en arbejdsløs akademiker satte ild til sig selv, da han blev nægtet af sælge frugt og grønt for at tjene penge.

Han døde af sine kvæstelser i sidste uge.

Ifølge menneskerettighedsorganisationer er mindst 66 personer dræbt under optøjerne - det er tre gange mere end det officielle tal.