Turist-bashing: Airbnb trænger storby-beboere ud

Fokuser på at få turisterne væk fra bymidten, siger turismeforsker

I Barcelona har protesterne mod turister været særligt tydelige. Det anslås, at 7.000 ud af i alt 16.000 ferielejligheder bliver udlejet uden licens. (Foto: JOSEP LAGO © Scanpix)

I en lang række Sydeuropæiske byer har indbyggere udtrykt deres frustration over mængden af turister. Der er blevet protesteret og demonstreret.

Ifølge turismeforsker ved Aalborg Universitet, Peter Kvistgaard, kan protesterne inddeles i to grupper:

- Der er dem, der protesterer over struktur, og så er der dem, der protesterer over turisternes opførsel, siger han.

Det bliver hurtigt til en diskussion om, hvem der har retten til byen. Er det turisterne, eller er det de lokale?

Peter kvistgaard, turismeforkser

Mens sidstnævnte har været en anke gennem mange år på steder som Mallorca og Ibiza, så skyldes strukturproblemet noget helt andet.

Retten til byen

- Der er kommet andre rejsemønstre, så mange rejser meget oftere, og flere rejser til storbyerne. Og så kommer de gennem Airbnb. Det betyder, at den struktur, der er i byerne, er under pres. Og når der er pres, opstår der modpres.

Der blev i 2016 udlejet flere sengepladser i ferielejligheder end i hoteller i Spanien. I Barcelona regnes det, at 7000 ud af i alt 16.000 ferielejligheder er uden licens, og i stedet bliver de lejet gennem tjenester som Airbnb.

- Hvor man tidligere vidste, hvor mange der bor i en opgang, så ved man det ikke længere. Det betyder noget for tryghed og sikkerhed. Det er de strukturer, man gør opgør imod, siger Peter Kvistgaard og tilføjer:

- Det bliver hurtigt til en diskussion om, hvem der har retten til byen. Er det turisterne, eller er det de lokale, siger Peter Kvistgaard.

I Barcelona har venstrefløjspartiet CUP's (Pupular Unity Candidacy) ungdomsafdeling, Arran, sprættet dækkene op på bycykler og en turistbus i en aktion rettet mod turister. En talsperson fra Arran udtalte til BBC, at: "Den nutidige turismemodel udviser folk fra deres kvarterer og skader miljøet."

Få dem ud af bykernen

FN's turismeorganisation UNWTO anbefaler en række metoder, de turismeplagede byer kan benytte. Det inkluderer blandt andet en opfordring til, at turisterne besøger steder væk fra de sædvanlige seværdigheder, at sprede turistaktiviteterne og imødekomme lokalsamfundets behov. Ifølge organisationen bør fokus ikke være at stoppe turismen.

I Amsterdam har man for eksempel forlænget levetiden af det såkaldte "Amsterdam Card" fra 24 til 72 timer, så det er muligt for turister at komme længere væk fra bymidten og se seværdigheder.

- De seneste målinger fra Amsterdam viser, at der er tendenser til, at det virker. Det er en markedsføringsmodel, man indførte for tre år siden, men det er først nu, det virker, siger Peter Kvistgaard og tilføjer:

- Det hænger sammen med, at man indfører strukturer, der virker, som eksempelvis Amsterdam Card.

København oplever i disse år også et sandt turistboom. Ifølge tal fra VisitDenmark er antallet af overnatninger i København fra 2008 til 2016 steget med et årligt gennemsnit på 6,2 procent. Om hvorvidt København vil opleve de samme protester som de Sydeuropæiske byer, siger Peter Kvistgaard:

- Jeg tror, at man skal være meget opmærksom på Københavns centrum. Jeg ved, at de ønsker at sprede turismen. Det er en god beslutning.