Turister strømmer til Iran: 'Vi snød lidt med tørklædet i ørkenen'

Atomaftalen har afmystificeret landet, der længe har været opfattet som et farligt sted at rejse.

Et hold fra Hongkong på cykelrejse i Iran. (Foto: Puk Damsgård © dr)

Under et træ i skyggen ved Golestan Paladset i Teheran sidder Friedrick fra Hongkong i en gul førertrøje. Han er en del af en større gruppe turister, der har cyklet gennem det iranske landskab i syv dage og nu er på rundtur i hovedstadens historiske monumenter.

- Iranere er så skønne. Iran er helt anderledes end det billede, vi får af landet i nyhederne, udbryder han.

Meget tyder dog på, at omverdenens billede af Iran er ved at ændre sig. Ifølge flere statistikker er turismen vokset betydeligt i Iran siden 2013, hvor den moderate præsident Hassan Rouhani blev valgt og overtog efter hardlineren Mahmoud Ahmedinejad.

Ifølge tal fra ForwardKeys, der analyserer rejsemønstre verden over, steg antallet af rejsende til Iran i 2014 med 24,8 procent, i 2015 12,7 procent og i 2016 steg det yderligere med 17,3 procent.

De iranske vælgere skal i da afgøre, om Hassan Rouhani skal fortsætte på præsidentposten. Hans vigtigste udfordrer hedder Ebrahim Raisi - en hardliner af samme støbning som Ahmedinejad.

Et af fedeste steder

Efter atomaftalen og det mindre anspændte forhold til omverdenen er Iran blevet promoveret af blandt andet Forbes Magazine som værende et af de ti “fedeste steder” at rejse til i 2017.

DR Nyheder har talt med en række iranske turistguider, som fortæller, at der især er kommet flere franskmænd, hollændere og også turister fra USA og Asien, som Friedricks gruppe fra Hongkong.

- Mine venner og jeg gik efter midnat fra en restaurant til hotellet i byen Isfahan. Vi gik ad små mørke gyder, og min ven udbrød pludselig: Hvordan kan det være, jeg føler mig så tryg i et land, der er blevet kaldt ondskabens akse, griner han.

Nemmere at få visum

Efter atomaftalen er det blevet lettere at få turistvisum, der for mange nationaliteter nu udstedes i lufthavnen.

- Turismen afhænger utroligt meget af vores regering, og der er stadig forhindringer for visse nationaliteter. Amerikanere og briter skal for eksempel stadig søge om visum inden ankomst. Men det er blevet meget nemmere at komme som turist de senere år, og der kommer langt flere end tidligere, siger Husseini Jagana, der har været turistguide i tyve år.

Iran bliver dog ikke det nye Paris eller Toscana foreløbig. På trods af atomaftalen er det stadig umuligt at hæve penge eller bruge kreditkort, så turister skal medbringe kontanter. Alkohol findes kun i lukkede cirkler til private fester og kan ikke købes på byens hoteller og restauranter. Og det er et krav, at kvindelige turister bærer et løst tørklæde om håret.

Friedricks rejsepartner Andrea, der i øvrigt ikke har turde fortælle sin mor, at hun skulle på ferie til Iran, finder den kvindelige hovedbeklædning besværlig og varm.

- Da vi cyklede i ørkenen, snød vi lidt med tørklædet, men ellers overholder vi naturligvis reglerne, siger hun.

Tørklæde er elegant

To hollandske veninder i 40’erne, Dianne og Jouldin, er netop ankommet på en uges rundrejse. Inden afrejse mødte de mange bekymringer fra deres nærmeste, der “troede at vi ville blive dræbt af Islamisk Stat”. Og de har brugt meget tid på at diskutere netop det, at de skal gå med tørklæde.

- Vi sidder i flyet og alle er i vestligt tøj og frie. Men så snart flyet lander i Teheran, tager alle kvinder tørklæde på. Og det er stadig noget, der er stort for os, for det er vi slet ikke vant til. Jeg synes, det er elegant, så det er ikke dårligt på den måde, men det er det, at du ikke kan lade være med at bære det. Dét er det grænseoverskridende, siger Dianne.

- Vi har en helt anden garderobe med end den vi plejer at gå i, tilføjer Jouldin.

Nysgerrige danskere

Også danskere viser stigende interesse i at rejse til Iran. Det har rejsebureauet Albatros Travel mærket det seneste halvandet år.

Danskerne er blevet mere nysgerrige på landet, og vi fylder lettere vores ture, siger pressechef Steen Albrechtsen og tilføjer:

- Iran bliver jo nok aldrig et rejsemål som hovedparten af danskerne skal besøge men interessen er klart stigende Tidligere har det været eksotisk og det var rejsepionerer, der tog til Iran. I dag kan man tage på en rundrejse og det er klart, at Iran vil få mange flere besøgende i lighed med Myanmar og Columbia som begynder at dukke op på rejsekortet, siger han.