Tusinder af franskmænd går på gaden i protest mod videoforbud

Demonstrationerne kommer, efter at politivold mod en musikproducer blev afsløret af video-optagelser.

Demonstranter tændte bål på gaden i Paris. (Foto: BENOIT TESSIER)

Tusinder af franskmænd er i dag på gaden i en lang række byer for at demonstrere mod en ny sikkerhedslov, der blandt andet vil gøre det ulovligt at fotografere politifolk i tjeneste.

Dagens marcher kommer i kølvandet på offentliggørelsen af en viral video, der viser den franske musikproducer Michel Zecler blive tæsket af politiet på vej ind i sit musikstudie i Paris for en uge siden.

Zecler blev anholdt og sigtet for vold, men efter offentliggørelsen af videoen blev tiltalerne droppet.

I stedet er fire betjente blevet suspenderet og varetægtfængslet - tre af dem for overfaldet på produceren, mens den fjerde er sigtet for at kaste en tåregasgranat ind i studiet, hvor ni unge musikere var i færd med at indspille musik i underetagen.

Viral video vækker vrede

  • Musikproduceren Michel Zecler er blevet centrum i en højspændt debat om planerne om en ny fransk sikkerhedslov.

  • Den vil blandt andet gøre det ulovligt at filme franske betjente i tjeneste - også for journalister.

  • Forslaget var allerede udskældt, men der er kommet mere benzin på bålet, efter offentliggørelsen af politiets overfald på Zecler.

  • I videoen, der er foreviget via et overvågningskamera, ses franske betjente skubbe Zecler ind i musikstudiets entré for derefter at tæve musikproduceren, der blev konfronteret for at bryde de franske regler om at bære mundbind i det offentlige rum.

  • Den franske præsident, Emmanuel Macron, tog i går afstand fra betjentene i et opslag på Facebook, hvor han kaldte deres handlinger uacceptable. "De får os til at skamme os", skriver han blandt andet.

- Uden den her video ville jeg ikke stå her i dag, lød det tidligere på ugen fra den franske musikproducer.

Videoen indeholder voldsomme billeder:

Mens den franske indenrigsminister, Gérald Darmanin, kalder episoden ekstremt chokerende, holder han fast i, at det skal være ulovligt at filme de franske betjente.

Og det er tusindvis af franskmænd øjensynligt utilfredse med.

Frygt for chikane på begge sider

Den nye sikkerhedslov blev godkendt af det franske underhus i sidste uge og afventer nu godkendelse i senatet og det franske forfatningsråd. Loven er blevet kritiseret heftigt af både franske borgere såvel som pressen.

  • Tusindvis af franskmænd er forsamlet på Place de La Republique i det centrale Paris. (Foto: Thomas coex © AFP or licensors)
  • Demonstranter holder et skilt med teksten "Kameraer er de ubevæbnedes våben ". (Foto: PHILIPPE LOPEZ © AFP or licensors)
  • En demonstrant er kravlet op på et monument i Paris. (Foto: Thomas coex © AFP or licensors)
  • Taler i Paris. Flere demonstrationer er planagt mod loven, der vil gøre det ulovligt at filme betjente. (Foto: PHILIPPE LOPEZ © AFP or licensors)
1 / 4

Argumentet for forbuddet mod at filme ordensmagten er, at man vil beskytte betjentene fra repressalier, fortæller Stephanie Surrugue, DR's internationale korrespondent i Paris.

- Vi har i de senere år set betjente blive udsat for regulære hævnaktioner fra aktivister og fra borgeres side, siger korrespondenten, der peger på, at betjente ikke kun er blevet truet, mens de har været i tjeneste, men også i deres fritid.

Det gælder blandt andet kvindelige betjente, som har modtaget trusler om voldtægt på privatadressen.

- Så argumentet fra regeringen er, at man forsøger at beskytte betjentene, siger korrespondenten.

Op til et års fængsel

På den anden side dukker sager om politivold op med jævne mellemrum i Frankrig, påpeger hun.

- Alene i denne uge har vi set to eksempler på noget, der ligner regulær og meget rå politivold, og det er sager, der kun er blevet afsløret, fordi de er blevet filmet. Det rejser igen debatten om racisme og politivold, men nu også om pressefrihed, siger Stephanie Surrugue og fortsætter:

- Det er derfor, at vi kommer til at se hundredtusindvis af franskmænd udfordre denne lov, hvor man altså kan risikere op til et års fængsel og 335.000 kroner i bøde, hvis man filmer en betjent på måde, hvor vedkommende kan genkendes, siger hun.

Tidligere på ugen oplyste den franske indenrigsminister, at man vil iværksætte en undersøgelse af politiet, efter betjente sent mandag aften ryddede en migrantlejr i det centrale Paris.

- Nogle af billederne fra rydningen af den illegale migrantlejr på Place de la République, er chokerende, lyder det fra den franske indenrigsminister på Twitter.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter