Tusinder af japanere dør i ensomhed - Yuichi Sakata gør rent efter de glemte

Over 4.000 firmaer i Japan rengør boliger efter ældre, som døde uden at blive opdaget.

Yuichi Sakatas firma opbevarer vaskemaskiner og andre ejendele fra de boliger, som de har rengjort. Det er dog sjældent, at pårørende henter tingene, som derfor bliver givet væk. (Foto: Mathias Vejen © dr)

Yuichi Sakata har et job, som de færreste misunder ham.

Han arbejder hos et rengøringsfirma, som har specialiseret sig i at gøre rent i boliger, hvor ældre mennesker er døde i ensomhed.

Rengøringsfolkene rykker ind, så snart politiet har fjernet ligene, som ofte er gået i forrådnelse.

- Specielt om sommeren, hvis liget har ligget der i et stykke tid, så er der maddiker. Gulvet vil være plettet af kropsvæsker, så vi må bruge særlige kemikalier for at gøre det rent, fortæller Yuichi Sakata.

Alene i Tokyo og omegn bor der 9 millioner pensionister. (Foto: Mathias Vejen © dr)

30.000 tilfælde om året

Et voksende antal ældre japanere dør i ensomhed. Fænomenet "ensom død" er så udbredt, at man har et ord for det: Kodokushi.

Der findes ingen officielle tal, men eksperter anslår, at 30.000 hvert år dør på denne måde. Og det betyder arbejde til folk som Yuichi Sakata: Der findes nu over 4.000 firmaer, som gør rent i hjem, hvor lig har ligget i lang tid uden at blive opdaget.

- Vi har en aldrende befolkning, så vores opgave er ikke faldende. Flere og flere mennesker afskærer sig fra samfundet, så ja, vi får flere tilfælde, siger rengøringsmanden.

I Japan kan udlejere nu tegne en forsikring, som dækker rengøring i forbindelse med ensom død. (Foto: Mathias Vejem © dr)

Verdens ældste befolkning

Japan har ikke bare en aldrende befolkning - landet har verdens ældste befolkning.

26,5 procent af befolkningen er over 65 år, og med en lav fødselsrate på 1,4 barn pr. kvinde, bliver der i øjeblikket født færre japanere, end der dør.

Fremskrivninger viser, at 40 procent af japanerne vil være over 65 år i 2050.

Ikke ligge til last

Den dramatiske ændring i demografien sker samtidig med et markant skifte i familiestrukturen.

For ikke særlig lang tid siden var det almindeligt, at tre generationer boede under samme tag. Nu er der langt flere singler i Japan, og mange par får slet ingen børn.

Udviklingen har fjernet et socialt sikkerhedsnet under mange japanere. Især mange ældre mænd er udsatte, fordi deres stolthed forbyder dem at bede om hjælp - eller fordi de ikke vil ligge deres børn til last.

77-årige Kuniaki Muramatsu har boet alene i en lejlighed i Chiba lidt uden for Tokyo, siden han mistede sin kone. Han har to sønner, men forsøger at klare sig selv så meget som muligt.

- De har deres egne familier. Hvis du er for afhængig af dine børn, ville jeg have ondt af dem, siger Kuniaki Muramatsu.

Kuniaki Muramatsu har lavet en lille husalter for sin afdøde kone. (Foto: Mathias Vejen © dr)

Genboen døde alene

For nogle måneder siden blev Kuniaki Muramatsus genbo fundet, efter han havde ligget død i flere dage.

- Jeg tror, at det kan ske for mig en dag, men det sidste, jeg ønsker, er at ligge andre til last, siger Kuniaki Muramatsu.

Rengøringsmanden Yuichi Sakata ved godt, at mange bliver frastødt af hans job. Men han synes selv, at han gør noget godt for de efterladte.

- Jeg kan ikke sige, at jeg aldrig bliver følelsesladet, men kunden har bedt os om at udføre dette job, fordi de ikke ønsker at blive følelsesmæssigt påvirket, så jeg slår følelserne fra, siger Yuichi Sakata.

Få hele historien i Horisont, i aften klokken 21:55 på DR1.

FacebookTwitter