Tusinder lufter deres vrede over anklager mod Walesa

Den tidligere Solidaritet-leder anklages af Polens regering for at være tidligere kommunistisk agent.

Folkemængden samlede sig sig på byens Solidaritets-plads. (Foto: Agencja Gazeta © Scanpix)

Cirka 15.000 mennesker gik her til aften på gaden i den polske by Gdansk for at støtte den tidligere leder for Solidaritet Lech Walesa. Han beskyldes af den nationalkonservative regering for at være tidligere kommunistisk agent.

Folkemængden samlede sig sig på byens Solidaritets-plads opkaldt efter den uafhængige fagforening, som Walesa stiftede i 1980 under det kommunistiske regime.

- Vi er samlet her for denne mand, som var og fortsat er en helt for os, siger Radomir Szumelda fra KOD (Komiteen til Forsvar for Demokratiet), en bevægelse, der er stiftet i protest mod landets regering.

Walesa var i 1989 med til at forhandle en ublodig afslutning på det kommunistiske styre i Polen, og den tidligere vinder af Nobels Fredspris blev efterfølgende valgt til landets præsident.

Det har længe svirret med rygter om, at Walesa i al hemmelighed forsynede det kommunistiske regime med oplysninger. Det er anklager, som han har totalt afvist.

Det regerende Lov- og Retfærdighedsparti har de seneste uger fremsat nye beskyldninger, som bygger på nyligt offentliggjorte dokumenter fra den kommunistiske periode.

Walesas kone Danuta var mødt op til demonstrationen, og hun fortalte de mange tusinde mennesker, at det ikke var nogen hemmelighed, at Walesa havde forhandlet med de kommunistiske myndigheder.

/ritzau/AFP