Tusinder protesterer efter russisk center-brand: Tror ikke på myndighedernes forklaring

Myndighederne i byen Kermerovo anklages for at skjule omfanget af tragedien, der har kostet 64 mennesker livet.

Store demonstrationer i Kemorovo over branden, der har kostet 64 personer livet.

De ansvarlige vil blive straffet.

Sådan lød det fra den russiske præsident, Vladimir Putin, der i dag besøgte den siberiske by Kemerovo, hvor tusindvis af vrede indbyggere i dag demonstrerede.

De forlanger en tilbundsgående efterforskning af den brand, der indtil videre har kostet 64 mennesker livet.

Det er tallet, myndighederne har oplyst, men det tror mange af demonstranterne ikke på.

De hævder derimod, at myndighederne forsøger at dække over branden og tror på, at det egentlige dødstal er langt højere.

- Der er en masse falsk information om, hvor mange personer, der var indenfor, hvordan branden begyndte og hvem der er ansvarlig, lyder det fra Vlad, der bor i Kemerovo.

  • Stearinlys udgør navnet 'Kemerovo' under en demonstration ved Pushkinpladsen i det centrale Moskva. (Foto: Sergei Karpukhin © Scanpix)
  • På Manezhnaya plads i Moskva blev ofrene for branden i Kemerovo også mindet. (Foto: Sergei Karpukhin © Scanpix)
  • Mange bamser, legetøj og blomster blev der sat på Manezhnaya for at mindes ofrene, heriblandt mange børn, for branden i indkøbscenteret i Kemerovo. (Foto: Yuri Kadobnov © Scanpix)
1 / 3

Ingen alarmer

Ifølge nyhedsbureauet Tass er op til 67 personer meldt savnet efter branden, der søndag udbrød i det fire etager høje storcenter Winter Cherry i den siberiske by Kemerovo.

Mange af de omkomne er børn, heriblandt Andrej Chemkhalovs 11-årige bror Vadim.

- Jeg har mistet min bror i branden. Han kom fra Mezhdurechensk for at deltage i en konkurrence her i Kemerovo. Han tog i biografen og endte i en aflåst gang.

Øjenvidner har berettet, hvordan der ingen brandalarm lød, og at nødudgangene i centeret var blokeret.

Myndighederne har ifølge nyhedsbureauet RT bekræftet, at bygningens vedligeholdelse og tilstand bærer en del af skylden for, at dødstallet blev så højt.

Sjusk og uagtsomhed

Formanden for den russiske efterforskningskomité, Alexander Bastrykin, siger ifølge Tass, at brandalarmen i centeret ikke har fungeret siden den 19. marts, og at en af sikkerhedsvagterne ikke formåede at slå evakueringsalarmen til.

- Vi har ingen fornuftig forklaring, andet end at han var uerfaren, lyder det.

Fem personer er anholdt i forbindelse med branden, heriblandt den tekniske direktør i det firma, der ejer bygningen, og en sikkerhedsvagt, der angiveligt slog alarmsystemet fra, da branden brød ud.

Vladimir Putin besøgte i dag stedet, hvor en brand brød ud i et indkøbscenter og kostede 64 personer livet. (Foto: SPUTNIK © Scanpix)

Præsident Vladimir Putin mødtes tidligere i dag med de lokale og pårørende til ofrene, og her forsikrede han, at sagen vil blive efterforsket nøje.

- Tag ikke fejl, dem der bærer ansvaret, vil blive straffet, sagde han og tilføjede, at omkring 100 efterforskere i øjeblikket undersøger sagen.

Han betragtede det som kriminelt uagtsomhed og sjusk og understregede samtidig, at det er for tidligt at placere ansvaret, før efterforskningen er afsluttet.

Onsdag er udnævnt til national sørgedag i Rusland.