Tusinder protesterer mod madpriser: Hæren sætter 2.100 mand ind

Tusinder af mennesker demonstrerer fortsat mod den tunesiske regering, og ifølge Tunesien-ekspert er situationen i landet katastrofal.

Den sidste uge har der været store protester mod en ny finanslov i Tunesien. (Foto: MOHAMED MESSARA © Scanpix)

Bilafbrændinger, molotovcocktails og stenkast i gaderne har ikke været et usædvanligt syn i Tunesien i løbet af den sidste uge, hvor tusindvis af demonstranter er gået i gaden i protest mod økonomiske reformer.

Alene i dag er 150 personer blevet anholdt, og det bringer det samlede antal anholdelser i løbet af ugen op på 770, skriver Al Jazeera.

Vilkårene for folk i Tunesien er så ringe, at de ikke kan se sig selv have en hverdag. Og de kan ikke se, hvordan de skal forsøge sig selv og familien.

Rikke Haugbølle, Tunesien-ekspert

De mange protester skyldes en ny finanslov, som varsler skatte- og afgiftsstigninger i det nordafrikanske land, som i lang tid har været plaget af store økonomiske problemer.

Finansloven betyder, at priserne på fødevarer kommer til at stige, og det er den dråbe, der har fået bægeret til at flyde over for de mange tunesere, der demonstrerer i disse dage.

- Vilkårene for folk i Tunesien er så ringe, at de ikke kan se sig selv have en hverdag. Og de kan ikke se, hvordan de skal forsørge sig selv og familien, siger Rikke Haugbølle, konsulent og ph.d. med speciale i Tunesien, og fortsætter:

- Det er meget alvorligt og katastrofalt. Det kommer på et tidspunkt, hvor tuneserne i de sidste par år har levet med meget stigende arbejdsløshed og meget dårlige økonomiske vilkår, så det er indgribende i folks hverdag, at for eksempel priser på mad nu stiger.

Demonstranter fra alle samfundslag

Det er ifølge Rikke Haugbølle svært at sætte demonstranterne i Tunesiens gader på formel, for de kommer fra alle lag i samfundet. Og det er et budskab i sig selv, vurderer hun:

- Det er arbejderen. Og det er dem, der plejede at arbejde i turistbranchen, som har haft et voldsomt fald efter de terrorangreb, der har været. Men det er også meget højtuddannede tunesere, det er også universitetslærere, kemikere, arkitekter.

- Det er altså meget højtuddannede folk, som også oplever frustrationer og arbejdsløshed, og det er det, der gør at disse protester har en karakter, som gør at vi bliver nødt til at tage dem meget alvorligt, siger hun.

Demonstranterne kommer ifølge Rikke Haugbølle fra alle samfundslag, og det giver protesterne mod landets regering momentum. (Foto: MOHAMED MESSARA © Scanpix)

Minder om Det Arabiske Forår

2.100 soldater fra landets hær er blevet sat ind i forskellige dele af landet, hvor de ifølge en talsmand for forsvarsministeriet skal beskytte 'suveræne institutioner og vitale faciliteter'.

Alt i alt minder mange af de scener, der udspiller sig i Tunesien i disse dage, om Det Arabiske Forår, der sprang ud fra det nordafrikanske land i slutningen af december 2010.

Det er også derfor, at vi skal følge nøje, hvad der sker i øjeblikket, for de tunesiske medier skriver og forudser, at sådan et oprør kunne godt blive version 2.0 af det arabiske forår i Tunesien, fordi det er så bredt funderet.

Rikke Haugbølle, Tunesien-ekspert

Tunesien nærmer sig da også med hastige skridt årsdagen for den dag, der markerede et markant skifte i landets politiske situation - nemlig dagen, hvor landets præsident, Zine El Abidine Bel Ali, trak sig som leder af landet og gik i eksil i Saudi-Arabien, den 14. januar 2011.

Det skete i kølvandet på voldsomme folkelige protester, der havde bredt sig som en steppebrand over hele landet, efter at den arbejdsløse akademiker Mohamed Bouazizi havde antændt gnisten ved at sætte ild til sig selv, efter at politiet havde beslaglagt hans grøntsagsvogn.

Dengang havde der også været ulmende uroligheder, og det var især den økonomiske politik og store arbejdsløshed, der satte skub i demonstrationerne.

- Det er det samme mønster, vi så op til oprøret i 2010 og 2011, at det ikke bare er én befolkningsgruppe, der er ramt, men mange, siger Rikke Haugbølle.

- Det er også derfor, at vi skal følge nøje, hvad der sker i øjeblikket, for de tunesiske medier skriver og forudser, at sådan et oprør kunne godt blive version 2.0 af det arabiske forår i Tunesien, fordi det er så bredt funderet, siger Rikke Haugbølle.

Har indkaldt til nye demonstrationer

Ifølge den tunesiske regering er demonstrationerne aftaget op til weekenden, og protesterne i går var "begrænsede", fortæller indenrigsministerens talsmand, Khlifa Chibani, til nyhedsbureauet AP.

Men i løbet af weekenden kan de tumultariske scener sagtens blive virkelighed igen, når årsdagen for Ben Alis afgang skal markeres.

- Folk her siger, at de vil blive ved med at indtage gaderne for at lægge pres på regeringen. De bebrejder regeringen for at bryde løfterne om at forbedre levestandarderne i landet, fordi fattigdommen og arbejdsløsheden er så udbredt, fortæller Hashem Ahelbarra, der er journalist for Al Jazeera, og som befinder sig i hovedstaden Tunis.