Tusindvis af flygtninge strømmer fra Syrien

En smal bro over floden Tigris har i de sidste døgn dannet hovedfærdselsåre for syriske flygtninge

Tusindvis af flygtninge fra Syrien bevæger sig ind i den kurdiske del af irak. (Foto: Galiya Gubaeva © Scanpix)

I det nordøstlige hjørne af Syrien er tusindvis af flygtninge på ganske få døgn strømmet hen over en smal bro over floden Tigris. De vil i sikkerhed på den irakiske side af grænsen.

Alene lørdag bevægede 10.000 sig igennem byen Peshkhabour, og det bringer det samlede antal flygtninge op på 20.000 siden torsdag, skriver BBC.

Ifølge FN's fødevareprogram er der tale om den største flygtningestrøm fra Syrien, siden opstanden mod præsident Bashar al-Assad begyndte i marts 2011.

Flygtninge strømmer ud af Syrien (Foto: Galiya Gubaeva © Scanpix)

Nødlejr skal oprettes

Ngo'ere har arbejdet i døgndrift for at holde trit med flygtningestrømmen, og man er nødt til at oprette en nødlejr for at kunne håndtere situationen - også selv om nogle af flygtningene får tag over hovedet takket være venner og familien i den kurdiske del af Irak. Nødlejren skal være klar om et par uger, skriver BBC.

Flygtningene kunne også vælge at tage til Tyrkiet, men de tyrkiske myndigheder er ikke helt så villige til at tage imod dem som tidligere.

Alan Paul er Red Barnets leder af nødhjælpsarbejdet, og han siger til BBC:

- Det her er en uventet strøm af flygtninge, og tæt på halvdelen af dem er børn. De har oplevet ting, som ingen børn bør gøre.

Flygtninge strømmer ud af Syrien (Foto: Galiya Gubaeva © Scanpix)

Hovedsagligt familier

Flygtningene er hovedsagligt familier, der kommer fra det nordlige Syrien. De kommer fra Aleppo, Hassakeh, Qamishli og andre konfliktramte områder og frygter især oprørsgruppen Al-Nusra. Der verserer nemlig rygter om, at Al-Nusra bortfører kvinder og plyndrer huse.

150.000 syriske flygtninge er kommet til det nordlige Irak. Og næsten to millioner har forladt Syrien, siden konflikten begyndte.

Kurdere udgør op til 10 procent af den syriske befolkning, og de bor hovedsagligt i den nordøstlige del af Syrien.

FN undersøger kemiske våben

Søndag landede våbeninspektører fra FN i den syriske hovedstad Damaskus. De skal undersøge, om der er brugt kemiske våben i borgerkrigen, og FN har i længere tid forhandlet med de syriske myndigheder for at sikre adgang til inspektørerne.

Assad-regimet er gået med til at lade våbeninspektørerne besøge tre steder, hvor det hævdes, at der er blevet benyttet kemiske våben.

Flygtninge strømmer ud af Syrien (Foto: SAFIN HAMED © Scanpix)
Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk