Tusindvis af hemmelige dokumenter fra Afghanistan lækket

Hjemmesiden Wikileaks har offentliggjort tusindvis af hemmelige dokumenter fra krigen i Afghanistan. Papirerne stammer fra USA's hær.

Hjemmesiden Wikileaks har fået fingrene i 92.000 hemmelige dokumenter fra amerikanske militær i Afghanistan.

Dokumenterne afslører blandt andet, at mange civile tab aldrig bliver offentliggjort, samt at hæren er overbevist om, at Pakistans efterretningstjeneste aktivt hjælper Taliban.

- Det er hele historien om den afghanske krig fra 2004 til 2010, siger Wikileaks grundlægger, Julian Assange, til CNN.

Stammer fra hemmelig kilde

Papirerne stammer fra efterretninger fra alle mulige forskellige hændelser i Afghanistan, og de er blevet lækket til Wikileaks af en hemmelig kilde.

Hjemmesiden har allerede lagt 75.000 af dokumenterne ud på nettet, mens den hemmelige kilde har krævet, at de sidste dokumenter bliver tjekket for, om de bringer nogen i fare, før de bliver lagt ud.

Mødes med Taliban

En lille gruppe medier har fået lov at se de hemmelige dokumenter, inden de blev offentliggjort søndag. Ifølge dem afslører de blandt andet, at:

  • Taliban har skaffet sig varmesøgende missiler, der bruges mod Natos helikoptere.

  • Specialtropper som den såkaldte Task Force 373 arbejder med en liste over 70 top-oprørere, som bliver forsøgt likvideret.

  • De fleste civile tab bliver ikke omtalt offentligt, både dem som skyldes Taliban-angreb og dem, der skyldes Nato-angreb.

  • Pakistan lader ifølge amerikanerne deres efterretningstjeneste holde møder med Taliban og opretter hemmelige grupper, der bekæmper USA.

USA løj om operationer

Ifølge New York Times viser dokumenterne dog ikke et markant anderledes billede af krigen end det, som allerede er kendt. Men dokumenterne viser ifølge avisen, at de amerikanske myndigheder har givet forkerte oplysninger om flere hændelser i Afghanistan.

For eksempel har amerikanerne givet den afghanske hær æren for operationer, der i virkeligheden blev udført af amerikanske specialtropper. Og en helikopter, der blev ramt af et varmesøgende missil, blev ifølge amerikanerne skudt ned af almindelige raketter.

USA: Truer sikkerhed

Den amerikanske regering kalder lækken for 'uansvarlig':

- Den kan udsætte amerikanske liv og vores allieredes liv for fare og true vores nationale sikkerhed, siger national sikkerhedsrådgiver i den amerikanske regering, general James Jones, i en meddelelse.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk