Tusindvis af migranter er på vej mod EU fra Makedonien

- Jeg vil være i sikkerhed og leve som et menneske, siger en af de mere end 6.000 flygtninge, der søndag er på vej gennem Makedonien.

Flere tusinde flygtninge fra Syrien, Irak og Afghanistan på vej gennem Makedonien mod Serbien. (Foto: © Sasa Djordjevic, Scanpix)

Tusindvis af migranter, hvoraf de fleste er syriske flygtninge, marcherede søndag gennem Makedonien og Serbien for at komme til EU's grænser efter at have været strandet i fire dage ved den græsk-makedonske grænse.

Migranterne fik pludselig fri adgang til Makedonien, da politiet i landet sent lørdag genåbnede landets sydlige grænse og gjorde det muligt for tusindvis at bevæge sig mod Serbien, hvorfra de kan komme ind i EU.

Grænsen blev åbnet efter dramatiske scener, hvor hundredvis af flygtninge trodsede pigtrådsafspærringer og forcerede grænsehegnet med små børn i deres arme, mens politi og grænsevagter kastede chokgranater og forsøgte at stoppe dem.

Strandet i ingenmandsland

Makedonien havde torsdag indført nødretstilstand og lukket grænsen fuldstændigt for migranter, hvorved tusinder strandede i ingenmandsland ved grænsezonen med meget lidt mad og uden læ for kraftig regn.

Søndag eftermiddag havde over 6.000 flygtninge og migranter krydset grænsen til Serbien, hvor otte store telte fra UNHCR er sat op i grænsebyen Miratovac.

- Her kan migranterne få mad og læ fra det kølige vejr. Strømmen af mennesker bliver ved, siger Amet Alimi, der er leder af Røde Kors i Presevo.

Savner sikkerhed og et godt liv

En flygtning fra Irak, Rostom Mohamed, siger, at han kom til Grækenland med sin kone og tre børn.

Han siger, at han betalte 4000 euro (op mod 30.000 kroner) til menneskesmuglere for at blive sejlet fra Tyrkiet til Grækenland. Han siger, at tre omkom under overfarten.

- Jeg vil til Tyskland for at finde arbejde. Jeg vil være i sikkerhed og leve som et menneske. Derfor valgte jeg at komme til Europa, sagde han søndag, mens hans familie stod og ventede på at begynde rejsen gennem Makedonien.

/ritzau/AFP