Tusindvis af tyrkere fyres dagen inden årsdag for fejlslagent kupforsøg

Flere end 7.000 offentligt ansatte er blevet fyret i den seneste udrensning af offentligt ansatte i Tyrkiet.

Politimænd og almindelige folk jubler over, at militærfolk involveret i kupforsøget overgav sig i Istanbul for ét år siden. (Foto: © MURAD SEZER, Scanpix)

Tusindvis af politifolk, akademikere og ansatte i ministerier i Tyrkiet er blevet afskediget dagen inden den første årsdag for det mislykkede kupforsøg mod præsident Recep Tayyip Erdogans styre.

Det fremgår af et dekret udsendt fra den tyrkiske regering tidligere i dag.

I alt er 7.348 personer blevet fyret - heriblandt 2.303 politibetjente, 1.486 fra indenrigsministeriet og 546 fra militæret.

I løbet af det seneste år er over 150.000 offentligt ansatte blevet fyret eller suspenderet fra deres arbejde, mens omkring 50.000 soldater, politifolk og andre er blevet anholdt siden 15. juli 2016.

Langt de fleste fyrede og anholdte sættes af Erdogan og AKP-regeringen i forbindelse med prædikanten Fethullah Gülen, som Erdogan beskylder for at være hjernen bag det fejlslagne kupforsøg sidste år.

Den beskyldning afviser Gülen fra sit eksil i Pennsylvania i USA, hvor han i stedet har opfordret til en international undersøgelse af baggrunden for det fejlslagne kupforsøg.

Recep Tayyib har tidligere kaldt kupforsøget for "en gave fra gud". Efterfølgende har den tyrkiske regering systematisk udrenset statslige organer for Gülen-tilhængere og sympatisører.

Det fejlslagne militærkup den 15. juli 2016 kostede mindst 240 personer livet og sårede endnu flere.