Tusindvis af unge demonstrerer mod våbenlov i USA: Vi skal være dem, der bestemmer

Elever fra 2500 skoler over hele USA deltog i landsdækkende protest mod våbenlovgivning.

I stater over hele USA stoppede skoleundervisningen allerede fredag formiddag klokken 10.

Der forlod eleverne ganske enkelt skolen for at protestere mod landets våbenlovning, og elever fra 2.500 skoler i hele landet deltog i den landsdækkende protest.

- Vi bliver nødt til selv at gå ind i politik og blive dem, der bestemmer, fordi ellers bliver der ingenting gjort. Nu bliver der ingenting gjort, det er vores opgave at stå frem og kæmpe imod, siger den 17-årige Ava Patino fra Manhattan.

Protesterne fredag blev afholdt på mærkedagen for et af de dødeligste skoleskyderier i USA's historie: Skyderiet på Columbine High School i delstaten Colorado den 20. april 1999.

På under en time blev 13 personer - 12 elever og en lærer - dræbt og mere end tyve andre såret, da to elever begyndte at skyde omkring sig, før de begik selvmord.

Flere landsdækkende protester siden Parkland-skyderi

Samtidig er demonstrationen den tredje i rækken af nationale protester siden skoleskyderiet i Parkland i Florida, hvor 17 personer i februar blev skudt og dræbt.

Og det var netop det tragiske skyderi, der har fået drivkræften bag dagens demonstration, 16-årige Lane Murdock, til at organisere den landsdækkende protesten blandt andet via hashtagget 'nationalschoolwalkout'.

- Da jeg hørte om skyderiet i Florida, reagerede jeg ikke rigtigt. Og netop derfor vidste jeg, at jeg havde brug for at ændre mig, og at vi som land har brug for at ændre os, siger hun og forklarer, at hun håber på en landsdækkende bred opbakning.

- Jeg tror, vi alle er blevet bedt om at tie stille, passe vores skole og vente med at håndtere de her ting, til vi bliver ældre. Men det er ikke sådan et godt samfund fungerer, siger hun.

Vælger-registrering

I modsætning til de andre demonstrationer siden februar, opfordrer Lane Murdock og de andre arrangører til, at eleverne bruger hele dagen til at arrangere lokale demonstrationer, taler og lader sig registrere som vælgere.

Selvom det i dag er 19 år siden at skyderiet på Columbine High School fandt sted, vil eleverne fra skolen i Colorado dog ikke deltage i demonstrationen.

Siden 1999 har der nemlig været tradition for, at skolen holder lukket, så man kan mindes ofrene.

Den nuværende inspektør på skolen, Scott Christy, og inspektør for skolen i 1999, Frank DeAngelis, har ifølge magasinet Time opfordret eleverne til at tage del i deres tradition frem for at deltage i en demonstration og understreger, at 20. april 'i lang tid har været en respektfuld måde at mindes tabet'.