Tusindvis deltager i 'kærlighedsmanifestation' i Stockholm

Over 10.000 mennesker har tilmeldt sig mindehøjtidelighed efter angreb i Stockholm.

Svenskerne har lagt så mange blomster ved gerningsstedet foran Åhléns Stormagasin, at kommunen i morges begyndte at flytte dem til trappen ved Sergels Torg ikke langt derfra. (Foto: JESSICA GOW © Scanpix)

- Når mørket rammer os, er det vigtigere end nogensinde, at vi svarer igen med lys og varme.

Sådan indleder den private arrangør af dagens mindehøjtidelighed, Damon Rasti, sit budskab om at sprede kærlighed, sammenhørighed og fred i Stockholm efter fredagens angreb.

'Stockholm står enat!', lyder overskriften på Facebookeventet 'Kärleksmanifestation på Sergels torg'.

Indtil videre har 10.000 tilkendegivet, at de vil deltage klokken 14.00, når mindehøjtideligheden går i gang.

- Vi skal holde hinanden i hånden og forsøge at skabe et lille lys i mørket. Mennesker har brug for at bearbejde sorgen og stå her sammen. Det så jeg allerede i går ved Drottninggatan, hvor folk kom og lagde blomster og skrev hilsner, siger Damon Rasti til DR Nyheder.

Han flygtede som barn fra Iran til Sverige og angrebet i den svenske hovedstad mindede ham om krigen, som han og familien flygtede fra.

- For første gang i 30 år genkendte jeg den usikkerhed og de chok hos folk. Min første tanke var, at det er ikke sådan, vi skal have det. Vi er verdens bedste land, og det skal vi blive ved med at være. Hadet skal ikke gøre os blinde. Vi skal ikke lade os skræmme og fortsætte med at være dem, vi er, siger Damon Rasti.

Der vil være musik, og taler. Og klokken 14.53 holder forsamlingen et minuts stilhed til ære for ofrene. Det var tidspunktet, hvor politiet fik meldingen om, at noget alvorligt skete i centrum af byen.

Fire mennesker mistede livet under fredagens angreb med en kapret lastbil. De er alle identificeret. Et offer er en 11-årig svensk pige. Et andet er en belgisk kvinde. Derudover er der endnu en svensker blandt ofrene og en britisk statsborger.

Gerningsmanden er ifølge politiet anholdt, og 12.30 afholder ordensmagten et pressemøde om sagen. Følg med her.

dr.dk dækker både pressemødet klokken 12.30 og igen klokken 13.40 mindehøjtideligheden direkte fra Stockholm.