Tusindvis demonstrerer i Tyrkiet efter bombeangreb

I Istanbul demonstrerer folk i gaderne, men i Ankara er der stille efter dagens to bombeangreb.

  • Tusinder vandrer igennem Istanbuls gader lørdag aften for at demonstrere imod den tyrkiske regering. AFP PHOTO / OZAN KOSE (Foto: OZAN KOSE © Scanpix)
  • Tåregas og sammenstød med politiet under demonstration imod regeringen i Istanbul lørdag aften. AFP PHOTO / YASIN AKGUL (Foto: Yasin Akgul © Scanpix)
  • Tåregas og sammenstød med politiet under demonstration imod regeringen i Istanbul lørdag aften. AFP PHOTO / YASIN AKGUL (Foto: Yasin Akgul © Scanpix)
  • Mindst 86 blev dræbt i Ankara lørdag formiddag. Endnu har ingen taget ansvaret for bombeangrebene. AFP PHOTO / OZAN KOSE (Foto: OZAN KOSE © Scanpix)
  • Tusinder vandrer igennem Istanbuls gader lørdag for at demonstrere imod den tyrkiske regering EPA/SEDAT SUNA (Foto: SEDAT SUNA © Scanpix)
1 / 5

Tusindvis af mennesker har bevæget sig ud i

Istanbuls
gader lørdag aften. De protesterer imod de to bombeangreb, som tidligere i dag dræbte mindst 95 mennesker i hovedstaden
Ankara
.
Dødstallet
er steget hele dagen, men de mange mennesker viser ikke kun deres forfærdelse over og fordømmer det, der er sket. De protesterer imod den tyrkiske regering, som de mener er ansvarlig for angrebene.

Ifølge det franske nyhedsbureau AFP er omkring 10.000 mennesker gået ned ad Istiklal-gaden i det centrale Istanbul. Nogle af dem bærer plakater, hvor der står: ”Staten er en morder” eller ”Vi kender morderne”.

Men hvem der står bag angrebene vides ikke endnu. Bomberne eksploderede midt en folkemængde i en fredsmarch, som var arrangeret af prokurdiske og venstreorienterede grupper. Marchen var ment som en protest imod kampe mellem militante kurdere fra oprørsbevægelsen PKK og den tyrkiske regering.

Erdogan vil være den stærke mand

Kampene har varet i måneder. Allerede om tre uger er der

parlamentsvalg
i Tyrkiet, og ved forrige valg fik det prokurdiske parti sit bedste valg nogensinde. Lederen af partiet har beskyldt den tyrkiske regering for at stå bag angrebene i dag for at skabe uro og ustabilitet før det kommende valg.

Den siddende præsident, Recep Tayyip Erdogan, nægter. Men ifølge Daniella Kuzmanovic, der er lektor ved Københavns Universitet, vil Erdogan gå langt for at vinde valget.

https://twitter.com/dokuz8haber/status/652936402359988224

- Erdogan har ikke politisk

mandat
nu, og det vil han gerne have. Efter en forfærdelig situation, som den her, kan man tegne et billede til vælgerne om, at de har brug for en stærk mand, som er Erdogan. Og så kan regeringen bruge det som en anledning til at
udskyde
valget, siger hun til Ritzau.

En stemning af sorg

Journalist Nanna Muus Steffensen er i

Ankara
netop nu, og hun fortæller, at byen er i sorg.

- Man har frygtet, at det her kunne ske inden valget. Men omvendt spørger folk også sig selv, hvordan sådan noget her kunne ske midt inde i

Ankara
, siger hun til
DR
Nyheder.

- Der ligger stadig

bannere
og flag fra demonstrationen med slogans om fred. Men selv om der er fyldt med politi og teknikere, som undersøger
gerningsstedet
, så er der helt stille i
Ankara
her til aften.

Der er erklæret

landesorg
i Tyrkiet i tre dage.

Facebook
Twitter