Tusindvis døde af hedebølger i Holland: Så lagde de en plan

I 00'erne døde flere hundrede ældre i de hollandske hedebølger, men en varmeplan har reduceret antallet.

Når en hedebølge rammer Holland sætter flere statslige institutioner mekanismer i gang, som skal gøre borgerne ekstra opmærksomme. Billedet er fra en hedebølge i Frankrig. (Foto: NILS MEILVANG © Scanpix)

Hollands meteorologiske institut har i dag malet landet orange, og det er kodesprog for den ekstreme varme, der vil blæse ind over hele landet i dag og de kommende døgn.

Derfor har de nu aktiveret deres nationale handleplan for hedebølge, der skal skabe opmærksomhed omkring alvoren ved de enormt høje temperaturer, som lige nu spås til at slå en national varmerekord fra 1944 på 38,6 grader.

Den nationale varmeplan blev sat i værk i 2012 efter inspiration fra Frankrig.

I årene forinden døde mange ældre og sårbare personer, når temperaturen kom over 27 grader i mindst fire dage i træk - altså en hedebølge ifølge hollandsk definition.

Faktisk er over 3.000 personer døde som følge af varme siden 1995 i Holland, skriver de Volkskrant.

Den nationale handleplan

  • Rådene lyder: Drik rigeligt, hold dig kølig, hold din bolig afkølet og pas på hinanden, lyder det. Men ekstra tips i planen lyder:

  • Sørg for, at du altid har en flaske vand med dig, især når du går ud eller kører i bilen.

  • Udnyt den køligere morgen og aften til din shopping eller gåtur. Tag et bad eller et brusebad. Find køling under et træ eller i nærheden af vand, og sov ikke under et tæppe, der er for varmt.

  • Sørg for ekstra frisk luft ved at åbne vinduer og/eller døre på tidspunkter, hvor det er køligere udenfor, såsom om aftenen om natten og om morgenen.

  • Vær ekstra opmærksom på hinanden varmt vejr og giv en hjælpende hånd

Kilde: Hollands nationale institut for folkesundhed (RIVM)

I grove træk handler Hollands varmeplan om at kommunikere til befolkningen på en koordineret måde.

Hollands svar på Sundhedstyrelsen og DMI udarbejder sammen en skrivelse med gode råd, der advarer mod en kommende hedebølge.

Derefter bliver den sendt ud til organisationer, regioner og kommuner, som på egen hånd bringer budskabet videre til undergrupper såsom apoteker, hospitaler, praktiserende læger, hjemmepleje og lignende.

  • Luftbillede af stranden i Scheveningen, hvor de første strandgængere begynder at lægge sig. (Foto: SEM VAN DER WAL © Scanpix)
  • Holland kan i dag overgå sin varmerekord fra 1944, da prognosen spår temperaturer op mod 39 grader. (Foto: SEM VAN DER WAL © Scanpix)
  • Det har sendt nogle maskiner på vejende for at sprede en salt, som skal forhindre at asfalten får skader af den kraftige varme. (Foto: KEES VAN VEEN © Scanpix)
1 / 3

Sammen med mediernes dækning af vejret er det alt sammen med til at skabe den opmærksomhed på varmen, som ifølge de Volkskrants beregninger forhindrer dødsfald relateret til hedebølger.

Handleplan gør at færre dør

Dødstallet i de dage, hvor der tidligere har været hedebølge i Holland, viser sig at være faldet markant i årene efter, at den nationale handleplan blev formuleret.

I 00'ernes hedebølger døde der 50-70 mennesker per 100.000 personer i modsætning til efter handleplanens indførsel, hvor tallet faldt helt ned til 11 personer, som var antallet af omkomne i sidste års hedebølge.

- Det er svært at give ét tiltag al æren for faldet, siger Werner Hagens fra RIVM.

- Men bevidstheden bliver større, og det bemærker vi. Lige fra at distribuere vand på stadioner til skemaer, der viser, hvornår man skal drikke. Offentligheden er blevet mere opmærksom på, at varmt vejr ikke bare er lig med tid på terrassen, men at sårbare mennesker også kan dø af den, siger han til de Volkskrant.

Sundhedsstyrelsen oplyser, at Danmark ikke har en lignende beredskabsplan for hedebølge i Danmark, men Sundhedsstyrelsen og Beredskabsstyrelsen er ikke afvisende overfor idéen. Indtil nu har Sundhedsstyrelsen ikke fundet en national handleplan nødvendig.

Facebook
Twitter