Tusindvis evakueret i Australien på grund af oversvømmelser

Flere dage med voldsom regn har fået floder og dæmninger til at flyde over i Australien.

Mere end 18.000 mennesker er blevet evakueret fra deres hjem, efter voldsomme mængder regn i weekenden har ramt Sydney og den nordlige kyst i delstaten New South Wales i Australien.

Kraftige oversvømmelser har opslugt store landområder, lukket broer og veje og tvunget 150 skoler til at holde lukket mandag. Samtidig er samtlige flyafgange blevet aflyst fra en af Sydneys lufthavne, efter landingsbanen er forsvundet t i vandmasserne.

Det ventes, at endnu flere vil blive evakuereret i løbet af mandag, hvor mere regn vil falde i Australiens mest folkerige delstat. Omkring en tredjedel af Australiens 25 millioner store befolkning er bosat i New South Wales.

  • Oversvømmelser i nær Pitt Town og Windsor i New South Wales mandag. (Foto: STRINGER © Scanpix)
  • Redningsarbejdere evakuerer personalet fra en tandlægeklinik i forstaden Windsor. (Foto: Loren Elliott © Scanpix)
  • Et vejskilt titter op af vandet. (Foto: Loren Elliott © Scanpix)
  • En bro er forsvundet i vandet nordvest for Sydney. (Foto: DEAN LEWINS © Scanpix)
  • En mand vader gennem vandmasserne i et boligområde nær Nepean Floden i Sydney i går søndag. (Foto: Loren Elliott © Scanpix)
1 / 5

Ekstremt vejr midt i en pandemi

Ifølge delstatens premierminister, Gladys Berejiklian, har man udstedt evakueringsordrer for 20 nye områder og erklæret 38 lokale zoner for katastrofeområder.

- Det, vi går igennem nu, er anderledes end noget andet, vi har gennemgået de sidste 50 år, så vær søde at tage det alvorligt, lød opfordringen fra premierministeren i går.

Indbyggerne i New South Wales er ellers vant til at måtte forholde sig til voldsomme naturbegivenheder - også selvom de plejer at være i den anden ende af vejrskalaen. Sidste år var delstaten plaget af voldsom tørke og ødelæggende skovbrande. Mere end 100.000 kvadratkilometer gik op i flammer.

- Jeg kender ikke til noget tidspunkt i delstatens historie, hvor vi har haft så ekstreme vejrforhold så hurtigt efter hinanden midt i en pandemi, siger Gladys Berejiklian, til BBC.

Søndag var den mest regnfulde dag i Sydney i år med 111 mm regn, men andre steder har det ifølge Australiens meteorologiske institut regnet op til 1.000 mm i de seneste dage.

Facebook
Twitter