Tusindvis flygter fra askespyende vulkan i Filippinerne

Myndighederne har hævet beredskabsniveauet omkring vulkanen til niveau fire.

Filippinernes mest aktive vulkan, Mayon, spyr tyk aske, røg og lava.

Og det har fået myndighederne til at hæve beredskabsniveauet omkring det rumlende bjerg til niveau fire ud af fem. Samtidigt advarer om en stor mulighed for et farligt udbrud - muligvis inden for få dage.

- Der er en risiko for et farligt udbrud. Begyndelsen er vi allerede vidne til nu, siger Renato Solidum, direktør for Filippinernes institut for vulkanologi og seismologi, til BBC.

Hvis niveauet hæves til fem, så betyder det, at der er et igangværende farligt udbrud.

Mere end 40.000 indbyggere er flygtet området omkring vulkanen. (Foto: LINUS ESCANDOR II © Scanpix)

Evakuering

Vulkanen Mayon har med jævne mellemrum siden 13. januar spyet aske og røg. Men de sidste par dage er aktiviteten øget, og vulkanen har spredt lava og aske i flere kilometer.

Det har fået mere end 40.000 indbyggere til at flygte fra deres hjem omkring vulkanen i Albay-provinsen, som ligger 330 kilometer for hovedstaden Manila. Det skriver BBC.

(Foto: Kort: Google Grafik: Morten Fogde Christensen © DR Nyheder)

- Jeg håber, at udbruddet af Mayon snart vil stoppe, så vi kan komme hjem igen, fortæller Marites Capistrano, der selv er blevet evakueret.

Indbyggerne i Filippinerne er blevet opfordret til at være opmærksomme og til at undgå farezonen, som dækker en radius på otte kilometer fra vulkanen.

- Evakueringen har været i gang siden vulkanen begyndte at vise tegn på ustabilitet, siger Mark Dambal, informationsofficer ved Filippinernes kontor for civilforsvar, til CNN.

Siden den 13. januar har vulkanen Mayon spyet aske og røg. (Foto: Charism SAYAT © Scanpix)

En af verdens mest aktive vulkaner

Ifølge CNN har vulkanen Mayon siden år 616 været i udbrud 47 gange, og mange af udbruddene har blandt andet medført dødelige mudderskred.

Mayons mest voldsomme udbrud var i 1814. Her blev flere end 1.200 mennesker dræbt, og en hel landsby blev begravet i vulkansk mudder.

Et andet dødbringende udbrud var i 1993. Her blev 79 mennesker dræbt.

Facebook
Twitter