Tusindvis har stadig brug for at blive reddet i Mozambique: Folk har søgt tilflugt på tage og i træer

Mozambique har i dag opjusteret dødstallet, som forventes at stige endnu mere de kommende dage.

Over en million mennesker er berørt, efter en orkan i sidste uge forårsagede omfattende ødelæggelser i Mozambique, Zimbabwe og Malawi i det sydøstlige Afrika. (Foto: ADRIEN BARBIER © Scanpix)

I Mozambique er dødstallet nu oppe på 271, efter en voldsom orkan ramte det sydøstlige Afrika for en uge siden. Det oplyser landets regering i dag.

Siden orkanen Idai gik i land, har Mozambique været hårdt ramt af kraftig regn og store oversvømmelser, som har revet broer og veje bort og oversvømmet hele byer.

Også nabolandene Malawi og Zimbabwe er blevet påvirket af det voldsomme vejr.

I Mozambique er vandet visse steder begyndt at trække sig tilbage, men situationen i landet er stadig meget alvorlig – særligt i Sofala-regionen og havnebyen Beira, hvor orkanen gik i land.

Det fortæller landechefen for Plan International i Mozambique, Anne Hoff.

- Vi har tre dages landesorg og undtagelsestilstand, og det er der god grund til. Situationen er, at vi ikke har noget elektricitet, infrastrukturen er brudt sammen, der er ikke noget rent vand, skoler og huse er ødelagt, sanitet og drænsystemer er brudt sammen, og det samme er vejnettet, siger hun.

Hun fortæller samtidig, at mange af indbyggerne i Beira, som næsten er blevet totalt ødelagt af vandmasserne, har søgt ly på tagene af husene eller oppe i træer.

  • Mennesker forsamlet på et tag i et oversvømmet område i Buzi, Mozambique i går. (Foto: ADRIEN BARBIER © Scanpix)
  • Tusindvis af mennesker er stadig fanget i oversvømmede eller afsondrede områder, efter orkanen skabte oversvømmelser og ødelagde veje og broer. (Foto: ADRIEN BARBIER © Scanpix)
  • Her har indbyggerne i Buzi forsamlet sig på de hævede tilskuerpladser på byens stadion for at undslippe vandmasserne. (Foto: ADRIEN BARBIER © Scanpix)
  • Store landområder er blevet opslugt af vand og mudder i området omkring havnebyen Beira. (Foto: ADRIEN BARBIER © Scanpix)
1 / 4

Fokus er på at redde liv

Orkanen Idai ramte Mozambiques kyst torsdag i sidste uge med en vindstyrke på op mod 177 kilometer i timen. Den efterlod sig et bælte af ødelæggelse, som den bevægede sig ind over land gennem Zimbabwe og Malawi.

Ifølge Mozambiques præsident har 15.000 mennesker, mange af dem alvorligt syge, stadig brug for at blive evakueret. 1,7 millioner mennesker er blevet direkte påvirket af orkanen, og rundt regnet 400.000 står uden tag over hovedet.

- Det er en meget alvorlig situation, det er der ikke nogen tvivl om, og jeg tror også, vi kan forvente, at dødstallet kommer til at stige i de kommende dage, siger Anne Hoff fra Plan International.

I Mozambique er man begyndt at begrave de døde efter sidste uges orkan. Her bliver en mand, der omkom, da hans hus kollapsede, begravet i havnebyen Beira. (Foto: Yasuyoshi CHIBA © Scanpix)

På grund af den alvorlige situation er nødhjælpsorganisationernes fokus nu på at redde liv.

For Plan International betyder det blandt andet, at man bruger organisationens to både til at sejle i pendulfart langs Buzi-floden mellem de to opsamlingssteder, der er oprettet i en kirke og en skole, og de huse og træer, hvor folk har søgt tilflugt.

Samtidig planlægger man den næste fase af håndteringen af katastrofen, fortæller Anne Hoff.

Det tæller blandt andet at sikre husly, myggenet, hygiejneprodukter til kvinder og lignende. Ifølge Mozambiques regering forsøger man samtidig at sikre, at man får leveret mad, vand og andre nødvendigheder ud til de områder, som er påvirket af katastrofen.

Meget begrænset kapacitet

Mozambique får nødhjælp af blandt andet Indien, Sydafrika og EU, ligesom også FN og andre nødhjælpsorganisationer befinder sig i landet. Det er meget begrænset, hvor stor kapacitet Mozambique selv har til at håndtere katastrofen, fortæller Anne Hoff fra Plan International.

- Selve cyklonen var forventet, men det har været meget begrænset, hvilke forebyggende indsatser, der er fundet sted. Det er også stadig meget begrænset, i forhold til hvad den mozambiqiske regering har af kapacitet til at hjælpe til her, siger hun og fortsætter:

- Det, de gør, er at stille helikoptere og fly til rådighed, så de er bestemt indstillet på at hjælpe til, men deres kapacitet er begrænset, siger hun.

Sådan så ødelæggelserne ud i bydelen Praia Nova, som ligger i udkanten af Beira, Mozambique:

Situationen kan blive forværret

Det presserende behov for rent drikkevand flere steder i Mozambique skaber nu frygt for, at vandbårne sygdomme vil brede sig i de tre katastroferamte lande.

Sker det, kan krisen blive endnu mere alvorlig, end den allerede er.

- Vi har nu risiko for kolera, diarre, tyfus - alle de vandbårne sygdomme, vi kan forestille os, fortæller Anne Hoff, som regner med at Plan International vil opholde sig i Sofala-regionen og Beira i de næste 18 måneder.

I Malawi er dødstallet i dag 56, mens 98 mennesker har mistet livet i Zimbabwe som følge af orkanen.

Over 200 personer er fortsat savnet i Zimbabwe.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk