Tusindvis på gaderne i Frankrig: Politiet affyrer tåregas mod demonstranter

Politiet har fundet skimasker, hammere og petanquekugler under bilransagninger, fortæller DR's korrespondent i Frankrig.

Det franske politi har taget utraditionelle metoder i brug forud for weekendens planlagte demonstrationer.

Således har politiet ifølge franske BFM foretaget flere end 481 primært præventive anholdelser og 211 varetægtsfængslinger af personer, som menes at være en del af grupperinger, der mistænkes for at ville begå hærværk eller personvold.

Derudover har politiet fundet skimasker, hammere og petanquekugler under bilransagninger, fortæller DR's internationale korrespondent fra Paris, Stéphanie Surrugue.

- Mange demonstranter bliver kropsvisiteret. Bærer man kasteskyts, bliver man tilbageholdt, og demonstranterne skal aflevere bl.a. masker og hjelme, for at kunne passere politiets kontroller.

- Frankrigs indenrigsminister opholder sig sammen med politiet hele dagen, for at kunne give afgørende ordrer. Samtidig har man sørget for at spærre hovedstaden mere af, området omkring præsidentpalæet Elysée er nærmest lukket helt ned, siger hun.

Spøgelseshovedstad

Ifølge Stéphanie Surrugue er 14 særligt bevogtede zoner i Paris lukket ned hele weekenden.

Derudover er også Eiffeltårnet lukket for offentligheden, og Paris føles i øjeblikket som en spøgelseshovedstad, fortæller Stéphanie Surrugue.

- 30 metrostationer er lukket, stormagasinerne er lukket her midt i julesalget, Louvre-museet er lukket, og julemarkederne er lukket. Det hele handler om at forsøge at beskytte byen mod den voldsbølge, som vi så her i sidste weekend, siger hun.

Ifølge Stéphanie Surrugue er Frankrigs hovedstad allerede her til morgen fyldt med demonstranter.

- Flere end 1.000 har fundet frem til området omkring Triumfbuen, men der er hundredvis, hvis ikke tusindvis af demonstranter i gaderne rundt omkring. Stemningen er overvejende rolig, men der har allerede været et par få sammenstød, hvor politiet har brugt tåregas, siger hun.

  • Fransk politi har lørdag formiddag anholdt flere end 340 personer ifølge franske medier. (Foto: PIROSCHKA VAN DE WOUW © Scanpix)
  • Demonstranterne er vrede over stigende afgifter og den førte politik, fortæller DR's internationale korrespondent, Stéphanie Surrugue. (Foto: ZAKARIA ABDELKAFI © Scanpix)
  • Flere demonstranter appellerer til, at den franske præsident, Emmanuel Macron, skal forlade sit job. (Foto: BENOIT TESSIER © Scanpix)
1 / 3

Hvorfor fortsætter demonstrationerne?

"Eliten bekymrer sig om verdens undergang - vi bekymrer os om månedens udgang".

Sådan lyder mottoet for de franske demonstranter, der ifølge Stéphanie Surrugue føler sig glemt og overset af den franske præsident, Emmanuel Macron.

De omfattende demonstrationer, som begyndte i midten af november som en reaktion på en varslet stigning i brændstof-afgifterne, har fået den franske regering til nu helt at afblæse de nye afgifter, som skulle være trådt i kraft til nytår.

Men ifølge Stéphanie Surruge vil franskmændene have flere indrømmelser, og derfor fortsætter demonstrationerne nu.

- Folkene bag 'De Gule Veste' har aldrig kun haft et enkelt krav. For dem handler det om købekraft. De vil simpelthen have flere penge mellem hænderne, siger hun.

- De Gule Veste et forholdsvist anarkistisk fænomen

DR.dk har tidligere talt med Jørn Boisen, der er forsker i fransk samfund og historie på Københavns Universitet.

Han forklarer, at De Gule Veste er “et forholdsvist anarkistisk og nyt fænomen, der er vokset udenom de gængse kanaler”.

- Det er opstået uden for fagforeningerne og politiske partier. Det er båret af de sociale medier, og det har gjort det helt uforudsigeligt, siger Jørn Boisen, der er institutleder ved Institut for engelsk, germansk og romansk på Københavns Universitet.

Ifølge Jørn Boisen er det en blandet flok med et hav af forskellige krav og ting, de er vrede over, og derfor er det svært at at få overblik over, hvad de egentlig står for.

- Det begyndte med diesel-skatten, som faldt sammen med nogle prisstigninger, og det fik franskmændene på landet til at blive sure.

- Det er nok mest folk fra det ekstreme højre, der forsøger at tage kontrol over bevægelsen, og de er der sammen med folk fra det ekstreme venstre, så det er et sammenrend af ekstremer, med en fælles interesse i at angribe centrum.

Facebook
Twitter