Tusk ser første tegn på enighed i EU om flygtninge

Tyrkisk minister siger, at der er sket et betydeligt fald i antallet af flygtninge ved landets grænser.

EU's præsident sagde torsdag, at økonomiske migranter skal holde sig væk fra EU. (Foto: Daniel Mihailescu © Scanpix)

EU's præsident, Donald Tusk, siger ifølge Reuters, at han for første gang siden flygtningekrisens udbrud sidste år ser tegn på konsensus i EU.

Udtalelsen er fremsat i en invitation til de europæiske ledere til et topmøde i Bruxelles mandag med Tyrkiet.

Tyrkiets udenrigsminister, Mevlüt Cavusoglu, siger samtidig, at der er sket et betydeligt fald i antallet af flygtninge, som ankommer til landets grænser på grund af nye visumregler.

- Vi er ved at evaluere vores visumregler, og vi ser et betydeligt fald i antallet af flygtninge, siger Cavusoglu.

- Tyrkiet lever op til sine forpligtelser inden for rammen af handlingsplanen i forhold til migrationen, siger Cavusoglu, som talte med journalister fredag under et besøg i den græske hovedstad, Athen.

Tusk roser Tyrkiet for øget samarbejde om kontrol med kysterne og skærpede visumregler. Men han sagde torsdag, at den tyrkiske regering er enig med EU om, at antallet af flygtninge og migranter stadig er alt for højt.

EU-præsidentens besøg i Ankara og Istanbul er et led i forberedelserne til et EU-topmøde mandag i Bruxelles mellem EU og Tyrkiet. Her vil parterne gøre foreløbig status over deres fælles handlingsplan om at bremse menneskestrømmen ud af Tyrkiet til gengæld for milliardstøtte fra EU.

/ritzau/Reuters