Tvetydig Assange: Jeg forlader "snart" ambassade

Journalister strømmede i dag til et pressemøde med stifteren af Wikileaks, Julian Assange, efter rygter om, at han ville overgive sig.

Julian Assange (th) var på dagens pressemøde flankeret af Ecuadors udenrigsminister Ricardo Patino. (© Scanpix)

Stifteren af hjemmesiden Wikileaks, Julian Assange, bliver foreløbig, hvor han er - på trods af rygter om det modsatte.

Assange sagde godt nok på et pressemøde i dag, at han "snart" vil forlade Ecuadors ambassade i London, hvor han søgte tilflugt for to år siden.

Men australieren gav ingen detaljer om, hvornår eller under hvilke omstændigheder han regner med at kunne forlade ambassaden.

Rygter om overgivelse

Dagens pressemøde var meget velbesøgt, efter Sky News og avisen The Sun sendte en historie i omløb i morges.

Medierne sagde, at Assange kunne være på vej med en meddelelse om, at han ville overgive sig til de britiske myndigheder på grund af helbredsproblemer.

Rygterne om helbredsproblemerne begyndte at svirre i går. Her citerede avisen Mail on Sunday en anonym Wikileaks-kilde for, at Assange har hjerteproblemer, en kronisk lungelidelse og faretruende højt blodtryk.

I et separat interview med avisen nævnte Assange selv ikke noget om sit helbred.

Og på dagens pressemøde undsagde han direkte Sky News og mediemogulen Rupert Murdoch, som ejer The Sun.

- Jeg forlader snart ambassaden, men nok ikke af de grunde, som Murdochs medier og Sky News siger i øjeblikket, sagde Julian Assange.

Sexsager i Sverige

Julian Assange søgte tilflugt på Ecuadors ambassade i 2012, da en britisk domstol besluttede, at han skulle udleveres til Sverige, hvor er mistænkt for seksuelle overgreb mod to kvinder.

Australieren afviser anklagerne, som han efter eget udsagn gerne vil forsvare sig mod.

Assange modsætter sig dog udlevering, fordi han frygter at blive udleveret til USA, som har efterforsket ham, siden Wikileaks i 2010 begyndte at lække tusinder af hemmelige dokumenter fra USA's militær og diplomati.

Storbritannien bevogter Ecuadors ambassade i døgndrift for at forhindre, at Julian Assange stikker af. Bevogtningen har foreløbig kostet 65 millioner kroner, skriver avisen The Guardian.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk