Tvunget til usynlighed: Homoseksuelle palæstinensere lever umuligt liv

Palæstinensiske homoseksuelle er fanget i konflikten mellem Israel og Palæstina. Det seksuelle frisind i Israel stopper nemlig ved grænsen til Vestbredden.

Stillbillede fra dokumentarfilmen The Invisible Men fra 2012, instrueret af Yariv Mozer. (© Mozer Films)

Tel Aviv er kendt og kåret som en homo-venlig by, hvor der er plads til alle, uanset seksualitet.

Men det de fleste medier glemmer at tilføje er, at det ikke gælder homoseksuelle palæstinensere.

De er ikke velkomne, og indtil videre har ingen palæstinensere fået asyl i Israel, men mange, især homoseksuelle, har forsøgt.

- De israelske myndigheder nægter at give palæstinenserne asyl og nægter at hjælpe dem, selvom de ifølge FN er berettiget til det, fortæller israelske Yariv Mozer, der står bag dokumentarfilmen Invisible Men fra 2012.

Flygter fra familien

Filmen følger tre unge, homoseksuelle palæstinensere, der, efter at være blevet tæsket og truet på livet af deres familier, flygter til Tel Aviv.

Det er en rejse som mange har gjort før dem. Hvert år flygter homoseksuelle palæstinensere for at kunne leve åbent med deres seksualitet. Men også i Tel Aviv må de gemme sig, fordi de er der ulovligt som palæstinensere.

Den israelske dokumentarfilmsinstruktør Yariv Mozer står bag filmen The Invisible Men fra 2012, der skildrer de barske vilkår for homoseksuelle palæstinensere i Tel Aviv. (Foto: Eitan Tal)

- De er fanget i konflikten mellem Israel og Palæstina, og det var for at belyse deres situation, at jeg lavede filmen, fortæller Yariv Mozer til P1.

Frihedshuset

Midt i Tel Aviv ligger Beth Dror, Frihedshuset, og det fungerer som hjem for unge under 18 år, der flygter til Tel Aviv fra både Israel og Palæstina.

- Det er for det meste unge fra religiøse og ortodokse familier, fortæller Yelderon, som er huset leder.

Ni senge udgør et midlertidigt hjem for dem, hvis seksualitet ikke passer ind i forældrenes verdensforståelse.

Eller det gjorde det indtil for nyligt, da de israelske myndigheder strammede reglerne: Ingen palæstinensere er længere velkomne.

Tvunget til at smide tre unge ud

Det blev et problem for Yelderon, da tre drenge fra Nablus på Vestbredden bad om ly i huset.

- Fordi de tre ikke havde tilladelse til at være i Israel, måtte vi efter to måneder sige farvel til dem og sende dem væk. Det krævede regeringen. Men de er stadig i Tel Aviv: En af dem sover på stranden og den anden hænger rundt omkring, jeg ved ikke præcis hvor, fortæller Yelderon til P1.

For Yelderon er de nye regler hårde at efterleve. Hun vil gerne hjælpe alle og gør hvad hun kan for de unge, homoseksuelle palæstinensere.

- De er usynlige folk og vi kan ikke bare lukke øjnene. Vi gør så meget, som vi kan, så meget, som det er os tilladt, siger hun.

Forklædt som israelere

De homoseksuelle palæstinensere lever uden opholdstilladelse som ulovlige flygtninge i Tel Aviv og tvinges derfor ned i byens underverden.

De har ingen juridiske dokumenter, de kan ikke gå til lægen, de kan ikke søge legalt arbejde, og frygten for at blive sendt tilbage til Palæstina er konstant.

Derfor forsøger de logisk nok også at undgå al kontakt med det offentlige og al opmærksomhed generelt for ikke at blive opdaget af israelsk politi.

- De prøver at se israelske ud, de bærer davidstjernen om halsen og får lavet en masse tatoveringer, så folk tror, at de er jøder, fortæller Yariv Mozer og tilføjer: - Altsammen i forsøget på at leve skjult.

Yariv Moser mener, at myndighederne er nødt til at tage ansvar og gøre noget for de homoseksuelle palæstinensere.

- Men det handler også om Israels selvopfattelse. Mange israelere er stolte af at have et frigjort forhold til homoseksualitet, men de er bestemt ikke frigjorte, når det handler om homoseksuelle palæstinensere, siger han.

Sikkerhedstjenesten afpresser palæstinensere

De israelske myndigheder nægter at hjælpe, og den israelske sikkerhedstjeneste er endnu værre. Den tager alle midler i brug for at beskytte Israel og det har store konsekvenser for de flygtede homoseksuelle.

- Sikkerhedstjenesten kigger efter folk, de kan udnytte, bruge og manipulere, fortæller Yariv Mozer til P1.

Ifølge Yariv Mozer betyder det, at hvis sikkerhedstjenesten har mistanke om, at en palæstinenser bosat på Vestbredden er homoseksuel, så truer de ham med at afsløre alt over for familien medmindre han samarbejder og leverer oplysninger om venner og familie.

Hvis de derimod opdager en palæstinensisk homoseksuel i Israel, presser de vedkommende til at give informationer om venner og familie som betaling for ikke at sendt tilbage over grænsen til Palæstina.

- For sikkerhedstjenesten er Israels sikkerhed vigtigere end alt andet. Så homoseksuelle palæstinensere er i en skrøbelig situation - både i deres eget samfund og i Israel, fortæller Yariv Mozer.

Facebook
Twitter