Twitter-fejde skaber diplomatisk ballade i EU

Sloveniens premierminister har yderst opsigtsvækkende beskyldt flere EU-politikere for at være styret af ungarsk-amerikansk mangemilliardær.

Den slovenske premierminister, Janez Jansa, er ikke bleg for at bruge sin Twitter-profil til eksempelvis at lange ud efter kritiske journalister. (Foto: IGOR KUPLJENIK © Ritzau Scanpix)

Det er ikke normalt, at europæiske toppolitikere bruger Twitter, Facebook eller andre sociale medier til højlydt at skændes med hinanden.

Men Sloveniens premierminister, Janez Jansa, er endt i en noget opsigtsvækkende online-fejde med flere af sine kollegaer, deriblandt den hollandske premierminister, Mark Rutte, efter at han har delt en omstridt, højreorienteret konspirationsteori på sin Twitter-profil.

Omdrejningspunktet er otte europaparlamentarikere, der i de seneste dage har besøgt Slovenien for blandt andet at se nærmere på mediefriheden i landet.

Den slovenske premierminister er nemlig flere gange blevet beskyldt for helt åbenlyst at tryne journalister, der laver kritiske historier om ham, og det har vakt bekymring rundt om i Europa - heriblandt hos Europarådet, som tidligere har fastslået, at der i de senere år har fundet en "påfaldende forværring af mediefriheden" sted i det lille centraleuropæiske land.

Janez Jansa har dog selv ved flere lejligheder afvist beskyldningerne. Han mener derimod, at det er de slovenske medier, der helt ubegrundet er imod ham og hans parti, det højreorienterede Sloveniens Demokratiske Parti.

Og i går affærdigede premierministerendelegationen fra Europa-Parlamentet og delte efterfølgende et tweet, hvor både forhenværende og nuværende europarlamentarikere blev beskyldt for at være en flok marionetter, som bliver styret af den ungarsk-amerikanske mangemilliardær og filantrop George Soros.

Hollandsk alvorssnak

George Soros har brugt en del af sine penge på at støtte demokratibevægelser i især Østeuropa, hvor der i flere lande er store problemer, når det eksempelvis kommer til at sikre frie og uafhængige domstole.

Men i de senere år er han blandt flere stærkt højreorienterede politikere, ikke mindst Ungarns premierminister, Viktor Orbán, blevet symbolet på det, som de betegner som den venstreorienterede elite, der ønsker mere globalisering, mere migration og mindre magt til de enkelte lande.

Og Janez Jansa, der er en nær allieret af den ungarske premierminister, har flere gange beskyldt politiske modstandere for at være i lommen på netop George Soros.

Den slovenske premierminister valgte efterfølgende at slette tweetet, men der var skaden allerede sket. Fra David Sassoli, der er formand for Europa-Parlamentet, lød det – også på det sociale medie – at den slovenske premierminister "øjeblikkeligt skal indstille provokationerne mod medlemmerne af Europa-Parlamentet".

- Angreb på medlemmer af dette parlament er også angreb på europæiske borgere, skrev David Sassoli og tilføjede, at det kan komme til at gå ud over samarbejdet med Slovenien, der i dette halvår har EU-formandskabet og derved har ansvaret for forhandlingerne i EU.

Den franske europaminister, Clément Beaune, tweetede ligeledes, at der "ikke er plads til sådanne tvivlsomme angreb i vores demokratiske verden". Og Hollands regering valgte ligefrem at tage en alvorssnak med den slovenske ambassadør.

Stemningen var noget mere glædelig, da Janez Jansa i sidste uge tog imod den hollandske premierminister, Mark Rutte, under topmødet i Slovenien. (Foto: JURE MAKOVEC © Ritzau Scanpix)

Smagløst tweet

Flere af de politikere, der blev fremhævet i det omstridte tweet, var netop fra Holland – deriblandt europaparlamentariker Sophie in ‘t Veld, der står i spidsen for den delegation, der har besøgt Slovenien.

- Smagløst tweet fra Janez Jansa vedrørende europaparlamentarikerne. Jeg fordømmer det på det kraftigste, skrev premierminister Mark Rutte, mens hans partifælle Malik Azmani beskyldte Janes Janza for at sprede antisemitisk propaganda med sit tweet.

George Soros blev nemlig født i Ungarn i en jødisk familie, og han overlevede blandt andet Holocaust under Anden Verdenskrig. Og flere iagttagere mener, at der er antisemitiske undertoner i den kritik, som højrefløjen fører mod ham.

Der gik dog ikke mange timer, før Janez Jansa sendte et nyt tweet ud, som var direkte henvendt til den hollandske premierminister.

- Altså Mark (Rutte, red.), lad være med at spilde din tid med ambassadører og mediefrihed i Slovenien. Sammen med Sophie in ‘t Veld bør du beskytte dine journalister fra at blive slået ihjel på gaderne, skrev den slovenske premierminister med henvisning til den hollandske krimireporter Peter R. de Vries, der i sommer blev skudt og dræbt på åben gade i hovedstaden, Amsterdam.

Og til Europa-Parlamentets formand lød budskabet fra Janez Jansa, at "Slovenien ikke er nogen koloni", og at man "ikke skal misbruge Europa-Parlamentet for at skabe politiske intriger og lave meningsløse anklager mod Slovenien."

- Formand, det er faktisk dine politiske kammerater hos Socialni Demokrati (det slovenske socialdemokrati, red.), der kontrollerer næsten alle mainstream-medierne i Slovenien, skrev premierministeren - uden dog at dokumentere det i tweetet.

George Soros, der er i dag er 91 år, har brugt mange af sine milliarder på at støtte liberale organisationer i blandt andet Østeuropa. (Foto: Lisi Niesner © Ritzau Scanpix)

Ingen plads til anti-semitisme i EU

Det er ikke første gang, at Janez Jansas tweets har vakt opsigt.

Sidste år valgte han eksempelvis som den eneste europæiske leder at lykønske Donald Trump med genvalget i USA, selvom det efterfølgende viste sig, at han havde tabt.

Derudover er han blevet kritiseret for at svække det slovenske retsvæsens uafhængighed, som man også har set det i eksempelvis Ungarn og Polen.

I næste uge skal stats- og regeringscheferne mødes til topmøde i Bruxelles, og selvom der er en lang række andre emner på dagsordenen, heriblandt de stigende energipriser og migration, så kan spørgsmålet om demokratirettigheder og retsstaten meget vel komme op at vende. For mange af de andre medlemslande er godt trætte af den udvikling, der finder sted i især Østeuropa.

Rådsformand Charles Michel, der leder møderne, valgte allerede i aftes at ringe til Janez Jansa og Mark Rutte for at få en forklaring på striden. Og han tweetede efterfølgende, at Europa-Parlamentets medlemmer "frit skal kunne udføre deres arbejde uden noget form for pres udefra".

- Gensidig respekt mellem EU-institutionerne – og internt i Det Europæiske Råd (hvor medlemslandene er repræsenteret, red.) – er den eneste vej fremad, lød det.

En lignende melding kommer fra Europa-Kommissionen, der understreger, at sociale medier skal være et sted for "en konstruktiv og respektfuld debat" - og ikke personangreb. Og ifølge en talsperson hører antisemitisme "ingen steder hjemme i EU".

- Det udgør en trussel, ikke kun for de jødiske samfund, men også for et åbent og mangfoldigt samfund, lyder det.

Delegationsleder Sophie in 't Veld understregede fredag eftermiddag under en pressekonference i Slovenien, og selvom institutionerne i Slovenien fungerer, så er der problemer i landet. Ikke mindst når det handler om debatklimaet.

- Det er meget slående, at regeringsmedlemmer deltager i den form for debatter, som jeg ikke synes, hører hjemme i et civiliseret og demokratisk samfund.

FacebookTwitter