Twitter gløder: Hvor er Notre Dame-millionærerne, når 'planetens lunger' står i flammer?

Verdens største regnskov brænder, men millionærer og medier holder sig væk, lyder kritikken.

Verdens største regnskov, Amazonas, hærges for tiden af skovbrande. Der har i årets første otte måneder ifølge Brasiliens Nationale Institut for Rumforskning, INPE, været 73.000 skovbrande i Amazonas. (Foto: Ueslei Marcelino © Scanpix)

- Amazonas har været i brand i mere end to uger. Hvor er de politikere, millionærerne og influencerne, der græd for Notre Dame? De forbliver tavse, selvom planetens lunger står i flammer.

Sådan står der i et opslag på Twitter publiceret under hashtagget #PrayforAmazonia. Og dem er der mange af.

Næsten 3 millioner mennesker har på nuværende tidspunkt brugt samme hashtag, skriver BBC.

Brugerne er sure over, at hverken medier, politikere eller millionærer synes at være ligeså interesserede i skovbrandene i Amazonas, som de var i den brand, der i april i år hærgede den franske katedral Notre Dame.

- Jeg ville ønske Amazonas lå i Paris ved siden af Notre Dame. Så ville den ikke stadig brænde (...), lyder det blandt andet fra en bruger.

Få dage efter branden i Notre Dame var der doneret over 6 milliarder kroner til genopbygningen.

Se nogle af de mange Twitter-opslag her:

Ødelægger en fodboldbane hvert minut

I årets første måneder har der ifølge Brasiliens Nationale Institut for Rumforskning, INPE, været 73.000 skovbrande i Amazonas, mens der i hele 2018 blev registreret under 40.000 brande.

Selvom der rapporteres om et rekordhøjt antal skovbrande, så sagde det amerikanske rumagentur, Nasa, i sidste uge, at den samlede størrelse af skovbrande er lidt under gennemsnit for årstiden.

Men alene den seneste uge er der opstået godt 10.000 nye skovbrande i regnskoven, der også bliver kaldt for 'verdens lunger'.

Man anslår, at skovbrandene hvert minut ødelægger et skovområde på størrelse med en fodboldbane eller omkring 700 hektar i døgnet.

Og selvom brandene har været tiltagende hen over sommeren, så fik verdenspressen først for alvor først øjnene op for situationen for et par dage siden, da en Twitter-bruger delte nogle voldsomme billeder.

Det er siden blevet rapporteret og bekræftet, at de to billeder, der optræder i det bredt delte tweet, ikke stammer fra de aktuelle brande. Faktisk er det ene billede ifølge BBC 30 år gammelt.

Præsident: Organisationer står bag

Brasiliens præsident, Jair Bolsonaro, har indtil nu nægtet at give Brasiliens Nationale Institut for Rumforskning ret i vurderingen af, at der har været 73.000 skovbrande i Amazonas i år.

Og en medarbejder fra ruminstituttet er angiveligt ifølge nyhedsbureauet Reuters blevet fyret for at stå ved tallenes rigtighed.

Brasiliens præsident Jair Bolsonaro beskylder organisationer for at stå bag skovbrandene i Amazonas. (Foto: ADRIANO MACHADO © Scanpix)

Senest har Bolsonaro beskyldt organisationer for at stå bag skovbrandene i et forsøg på at sværte hans navn til. Det skriver nyhedsbureauet AP.

Bolsonaro vandt sidste år præsidentvalget og har flere gange talt åbent om, hvordan han vil gøre det nemmere at fælde skov i Amazonas.

Opdateret den 26/8. Det meget delte tweet, der omtales i artiklen, med billeder af brandene i Amazonas er ikke fra de aktuelle brande i år. Det har flere medier blandt andre BBC rapporteret.

Facebook
Twitter