Twitter må lukke tiltag efter en uge: 'Det siger noget om, hvor desperat Elon Musk er for at tjene nogle penge på platformen'

Falske profiler har kunnet købe sig til officiel verifikation fra det social medie. Nu har man lukket muligheden.

Elon Musk købte Twitter for lige knap 328 milliarder danske kroner. (Foto: © Adrees Latif, Ritzau Scanpix)

Lige siden rigmanden Elon Musk i slutningen af oktober købte det sociale medier Twitter, har mediets karakteristiske blå fugl måttet flyve gennem det ene stormvejr efter det andet.

Musk valgte blandt andet som en af sine første beslutninger som direktør for Twitter at fyre halvdelen af mediets ansatte.

I går blev Elon Musk og resten af Twitter så nødt til at sætte en meget omdiskuteret praksis for verificering af brugerkonti i bero.

Inden Musk købte Twitter, skulle brugerne nemlig levere relativt meget dokumentation, der beviste, at de rent faktisk var dem, de udgav sig for at være, hvis de ønskede at få en såkaldt verificeret profil.

Det blå flueben som Twitter-brugere før skulle igennem en længere dokumentationsproces for at få, kunne pludselig købes for otte dollars om måneden.

Altså en profil, der med et blåt flueben signalerede til andre brugere, at profilen tilhørte den person eller virksomhed, som den udgav sig for at være, og ikke en for eksempel en svindler.

Sidste weekend besluttede Twitter så, at man i stedet kunne få en verificeret profil, hvis man betalte et abonnementsgebyr på otte dollars om måneden.

Og så var fanden løs i Laksegade.

- Det blev oprettet en helt masse falske konti, fordi man uden videre kunne tage navnet på en virksomhed eller en kendt person for de her otte dollars og så tweete i deres navn, fortæller ekspert i sociale medier Astrid Haug.

Pludselig blev Twitter altså overrendt med profiler, der udgav sig for at være både kendte og virksomheder, og som ved første øjekast så troværdige ud, fordi de havde Twitters verificerings-flueben.

Blandt andet delte en verificeret profil fra spilfirmaet Nintendo et billede af deres største spilsucces, Mario, der rakte fuck, og en profil fra den amerikanske våbengigant Lockheed

Martin skrev, at man først ville sælge våben til Israel, Saudi-Arabien og USA, når deres "brud på menneskerettighederne" var blev undersøgt.

Medicinalfirma gav gratis insulin

Og problemerne med de falske profiler, der er blevet verificeret, kobles flere steder sammen med et kursfald hos medicinalfirmaet Eli Lilly and Company.

Her tweetede en profil, der lignede Eli Lillys officielle, at man ville give alt insulin væk gratis.

Medicinalvirksomheden Eli Lilly måtte fra deres rigtige verificerede profil undskylde, at der var blevet misinformeret gennem en anden profil.

Selvom virksomheden på dens rigtige Twitter-profil undskyldte for den "vildledende" kommentar, så kobler flere medier hændelsen sammen med et fald i medicinalvirksomhedens værdi på aktiemarkedet.

- Det har muligvis påvirket aktiekurser og samtidig startet en debat om, hvorvidt insulin skulle være gratis, fortæller Astrid Haug.

Det viser, hvor 'desperat' Musk er for at tjene penge

Nu har Twitter altså selv trukket i håndbremsen på funktionen, men har samtidig indført et nyt "officiel"-mærkat til profiler, der i verifikationsmetode minder meget om den oprindelige metode.

Og det siger ifølge Astrid Haug en ting om formålet ved otte-dollar-systemet.

- Så har den blå vinge, man kunne købe sig til, intet andet formål end at gøre folk drønforvirret og tjene penge til Elon Musk, siger hun.

Efter problemerne med den falske profil, var Eli Lilly and Company en af de profiler, der fik den nye "officiel" verifikationsform.

Og grunden til, at systemet så hurtigt er faldet på halen, skal måske også findes i Elon Musks klare mål om at tjene penge på Twitter.

- Det er blevet udrullet ekstremt hurtigt.

- Det siger jo noget om, hvor desperat Elon Musk er for at tjene nogle penge på den her platform, at man indfører et system uden at teste det ordentligt, siger Astrid Haug.

Hun vurderer, at fyringerne og det fejlslagne forsøg på at tjene penge på verificerede profiler, har rykket Elon Musk længere væk fra et overskud på Twitter.

- Der er jo ikke nogle offentlige tal, men Musk har jo selv været ude at sige, at man taber fire millioner dollar om dagen, og mange annoncører har sagt, at de lige holder Twitter på pause, indtil de kan se, om det er en platform, de har lyst til at være på, lyder det.

Kunne potentielt være farligt

Det nu parkerede verifikationssystem nåede at blive udrullet i USA, Storbritannien, Canada, Australien og New Zealand.

Og det indeholdt en lang række risici, at man så let kunne udgive sig for at være officielle brandmyndigheder, politi eller for eksempel militæret.

- Vi har jo vænnet os til, at det her blå flueben betyder, at noget er verificeret. Det var jo faktisk et system, der fungerede rigtig godt.

- Og hvis der så kommer forkerte meldinger fra brandmyndigheder eller politiet, så kan det jo være ret farligt, siger Astrid Haug.

Mens der nu er sat en midlertidig stopper for, at falske profiler så nemt kan blive verificerede, så forudser hun, at Twitter-brugerne fremover vil møde en række andre nye tiltag på det sociale medie.

- Det, jeg tror, vi vil se, er flere forsøg på at lave abonnementer, hvor brugerne skal betale.

- Jeg tror, at vi går en meget tumultarisk tid i møde, hvor Elon Musk bruger Twitter som et åbent laboratorium, afslutter Astrid Haug.