Twitter og Facebook anklager Kina for at sprede misinformation med falske profiler

Hundredvis af falske profiler slettet. Blev brugt mod demonstranter i Hong Kong.

Et eksempel på propaganda mod Hong Kong-demonstranter, som blev postet af en falsk profil.

936 twitterkonti er blevet lukket ned, fordi de ifølge Twitter indgik i et netværk af falske profiler, der skulle underminere protesterne i Hong Kong. Samtidig er en række facebookprofiler og grupper blevet slettet med samme begrundelse.

Twitter er forbudt i Kina, men alligevel blev en del af de falske profiler logget på direkte fra Kina. Det får Twitter til at konkludere, at den kinesiske stat står bag.

- Vi afslører en betydelig statsstøttet informationsoperation, der er rettet mod situationen i Hong Kong, specifikt mod protestbevægelsen og deres opfordringer til politisk forandring, skriver Twitter i dag på firmaets officielle blog.

Samtidig offentliggør Twitter et arkiv med alt, hvad de 936 profiler har foretaget sig.

- Det er komplet voldelig adfærd. Vi vil ikke have jer ekstreme mennesker i Hong Kong. Bare forsvind med jer, lyder det for eksempel i et tweet fra en falsk profil, der deler billeder af demonstranter, som trænger ind i parlamentsbygningen i Hongkong.

  • Eksempler på tweets fra de falske profiler.
  • Eksempler på tweets fra de falske profiler.
  • Eksempler på tweets fra de falske profiler.
  • Eksempler på tweets fra de falske profiler.
1 / 4

De 936 konti var de mest aktive i et kinesisk netværk af op mod 200.000 falske konti, som er blevet slettet. Langt størstedelen af de mange tusinde konti var dog inaktive eller blev brugt til at sprede spam.

Men ifølge Twitters analyse var formålet med lige præcis de 936 konti meget klart.

- Disse konti forsøgte overlagt at så splid i Hong Kong, blandt andet ved at underminere protestbevægelsens troværdighed og politiske standpunkter. På baggrund af vores intensive efterforskning, har vi troværdige beviser, der understøtter, at dette er en koordineret, statsstøttet operation, skriver Twitter på bloggen.

Facebook blev advaret om den kinesiske aktivitet af Twitter, og nu har det andet store sociale medie også reageret mod en række profiler, der anslås at være falske.

Syv facebooksider, tre facebookgrupper og fem almindelige profiler er blevet lukket, meddelte Facebook mandag.