Twitter udelukker Trump permanent

Donald Trump truer med at lave sit eget sociale medie.

En reporter tjekker Donald Trumps lukkede Twitter-konto. (Foto: © JOSHUA ROBERTS, Scanpix)

Twitter har været Donald Trumps vigtigste kommunikationsredskab, hvor han kunne tale direkte til sine følgere. Men nu er det slut.

Det sociale medie skriver, at man har valgt at lukke permanent ned for Trumps konto, @realDonaldTrump.

- Efter en gennemgang af kontoen og omstændighederne omkring den har vi permanent suspenderet denne konto på grund af frygt for yderligere tilskyndelse til vold, skriver tjenesten i en besked.

Raser mod nedlukning

Det er især de gentagne falske beskyldninger om valgfusk, der onsdag førte til optøjer i den amerikanske kongres, der har ført til nedlukningen. Også Trump-kampagnens konto, @TeamTrump, er lukket ned. Præsidentembedets officielle konto, @potus, er stadig tilgængelig, men Twitter har slettet en lang række tweets, som Trump delte, efter at han opdagede, at hans andre konti var blevet nedlukket.

- Som jeg har sagt i lang tid, er Twitter gået længere og længere i retningen af at forbyde ytringsfriheden, og i aften har Twitter-ansatte sammen med Demokraterne og den radikale venstrefløj koordineret om at fjerne min konto fra deres platform for at lukke munden på mig og DIG, de 75 millioner store patrioter, der stemte på mig, skriver han ifølge flere medier i tweets, der nu er slettet.

Trump truer med at oprette sit eget sociale medie, skriver han.

- Vi vil ikke gøres tavse, skriver han.

For stor risiko

Efter at politiet ved Kongressen onsdag blev løbet over ende af Trump-tilhængere, valgte Twitter, at lukke ned for Trumps konto i 12 timer.

Da han igen fik adgang til sin konto, var det en lidt mere afdæmpet version af Twitter-Trump, som verden fik at se. Han lagde en video ud, hvor han sagde, at han anerkender valgresultatet, og han vil sikre en fredelig overgang til den nye præsident.

Men han tweetede også, at han ikke vil komme til indsættelsesceremonien. Ingen af disse tweets er nu tilgængelige for offentligheden.

VIDEO: Da Trump igen kom tilbage på Twitter, tog han afstand fra urolighederne i Kongressen, men han sagde også, at rejsen fortsætter.

I en blogpost gennemgår Twitter Trumps seneste aktivitet på tjenesten. Man vurderer, at Donald Trump fortsat overtræder reglerne.

- Præsident Trumps udtalelse, at han ikke vil gå til indsættelsen, bliver af nogle af hans støtter opfattet som yderligere bekræftelse på, at valget ikke var legitimt, skriver Twitter, og tilføjer, at Trumps udeblivelse af hans tilhænger kan ses som et "sikkert mål" for et angreb.

Også Facebook og Instagram har lukket ned for Donald Trump på ubestemt tid, og i minimum til efter indsættelsen af den nye præsident Joe Biden.

- Vi mener, at der er for store risici ved at tillade præsidenten fortsat at bruge vores service i denne periode, skrev Facebook-chef Mark Zuckerberg.

Twitter har valgt at lade de officielle konti for præsidentembedet og Det Hvide Hus fortsat være oppe. Men en talsmand fra tjenesten fortæller til det politiske medie The Hill, at man vil overvåge deres brug nøje.

Søn: Mao ville være stolt

Efter sletningen af Trumps vredesudbrud mod Twitter, at det seneste opslag på præsidentens officielle konto således et retweet af en video, hvor juletræet i Det Hvide Hus tændes.

Donald Trumps søn, Donald Trump Junior er dog stadig på platformen, hvor han raser mod nedlukningen.

- Så ayatollahen og flere andre diktatoriske regimer kan have Twitter-konti uden problemer, selvom de truer med folkemord og drab på homoseksuelle, men USA's præsident skal udelukkes permanent. Mao ville være stolt, skriver han.