Tyndslidte nerver og længsel efter pubben: Europa åbner forsigtigt op

På tværs af vores nabolande er der debat om, hvornår og hvordan samfundene kan åbne igen.

Debatten om genåbning er i gang over hele Europa. (Foto: (Grafik) Morten Fogde Christensen)

Flertallet bag den aktuelle nedlukning af det danske samfund smuldrer.

SF går nu sammen med de borgerlige partier om et pres på regeringen for at åbne samfundet mere op fra 1. marts.

Konkret foreslår SF, at folkeskoler, højskoler og efterskoler samt små butikker skal have lov at genåbne under kontrollerede former og med øget brug af test.

Statsminister Mette Frederiksen (S) er ikke alene: På tværs af Europa oplever regeringerne et stigende pres for løsne coronarestriktionerne, fortæller DR Nyheders korrespondenter:

Tyndslidte nerver i Tyskland

En kirke i Stuttgart bruges nu til at lave kviktest for coronavirus. (Foto: THOMAS KIENZLE © Scanpix)

Efter over tre måneders nedlukning har Tyskland et smittetryk, der er omtrent lige så lavt som det danske.

Men nu er nerverne ved at være tyndslidte, fortæller DR Nyheders Tyskland-korrespondent Michael Reiter.

Han forklarer, at tyskerne hele tiden har klynget sig til det magiske tal 50, som den tyske kansler Angela Merkel har gentaget igen og igen. Budskabet var, at når man nåede ned på 50 nye smittede per 100.000 personer per uge, kunne en genåbning komme på tale.

- Vi er der næsten. Tallet er lige nu lidt under 60, men i forrige uge, sænkede Merkel og ministerpræsidenterne i de tyske delstater så pludselig det magiske tal til 35 for at være på den sikre side i forhold til mutationer. Det gør folk ekstremt frustrerede, fortæller Michael Reiter.

De tyske restriktioner minder om de danske. På mandag bliver skolerne genåbnet for de mindste klasser mange steder, og 1. marts kan man igen komme til frisøren. Tyskland har dog en udstrakt grad af regionalt selvstyre, og derfor variere graden af op- og nedlukning fra delstat til delstat.

Belgien åbner skoler og zoo

Belgiens zoologiske haver er åbnet igen. (Foto: Kenzo Tribouillard © Scanpix)

Belgien indtager en kedelig førsteplads som det land i verden, hvor flest er døde under coronapandemien i forhold til indbyggertallet. Det skyldes især, at landet tæller flere dødsfald med i statistikken end andre lande.

Men i øjeblikket ser smittetallene relativt gode ud, siger DR's EU-journalist Per Bang Thomsen, der bor i Belgiens hovedstad, Bruxelles.

I slutningen af oktober var der i gennemsnit 14.000- 15.000 mennesker, der dagligt blev konstateret smittet med corona. Men i den seneste uge er det daglige antal smittede faldet til godt 1.800, selvom det belgiske samfund er mere åbent end det danske.

- Siden december har butikker, museer og markeder holdt åbent. Og i weekenden fik campingpladser, zoologiske haver og frisører lov at genåbne. De belgiske skoler har også været mere åbne end folkeskolerne i Danmark, fortæller Per Bang Thomsen.

Han påpeger dog, at befolkningen stadig er underlagt en række skrappe restriktioner. Han skal for eksempel bære mundbind i det offentlige rum. I Bruxelles er der også udgangsforbud mellem klokken 22 og 6. Og man fornemmer en stigende irritation i befolkningen.

- Debatten om genåbning kører. Alle hernede er ved at være godt trætte af situationen. Der er en følelse af, at faren er drevet over. Der er kritik af udgangsforbuddet, og jeg kan også mærke, at der er flere, som begynder at slække på restriktionerne.

Storbritannien langt fra målet

De britiske smittetal giver fortsat hovedbrud for premierminister Boris Johnson. (Foto: STEFAN ROUSSEAU © Scanpix)

Hvis du synes, nedlukningen af Danmark er hård, så skulle du prøve den britiske.

Storbritannien har været ekstraordinært hård ramt af coronavirus. I øjeblikket ligger det daglige smittetal omkring 10.000. Det er lavt, når man ser på pandemien som helhed, men den britiske regering vil længere ned.

- Der tales om, at regeringen vil helt ned på 1.000, før man kan begynde at snakke om at åbne en lille smule, siger DR Nyheders Storbritannien-korrespondent, Tinne Hjersing Knudsen.

- I øjeblikket er de små skolebørn stadig hjemme i England, selvom premierminister Boris Johnson siger, at de står allerforrest i køen, når der skal genåbnes.

I Skotland, hvor smittetrykket er lavere, kan de mindste klasser dog glæde sig til at skulle i skole på mandag.

Men generelt har den britiske genåbning lange udsigter.

- Briterne går naturligvis meget op i, hvornår de kan komme ned og få en øl på den lokale pub. De får måske lov til at åbne omkring påske, tales der om i regeringen. Men det bliver nok uden alkohol til at starte med, og man får måske også kun lov til at sidde udenfor, fortæller Tinne Hjersing Knudsen.

Omvendt debat i Sverige

En coronasikker bænk i Svalöv, Sverige. (Foto: 50090 Johan Nilsson/TT © Scanpix)

Sveriges lempelige coronastrategi har vakt international opsigt.

Grænserne er i øjeblikket lukket, og der gælder et forsamlingsforbud på maksimalt otte personer. Men generelt fortsætter svenskerne kursen med at bruge opfordringer og frivillighed i stedet for forbud og restriktioner, fortæller EU-korrespondent Ole Ryborg, der har bopæl i Sverige.

- I Sverige er butikkerne åbne, og du kan gå i svømmehallen. Restauranterne er åbne med visse begrænsninger, for eksempel på servering af alkohol. Men her er slet ikke lukket på samme måde som i Danmark.

Sveriges beslutning om at holde samfundet markant mere åbent end andre steder, fornægter sig ikke i landets coronatal. Omkring tre gange så mange er døde med coronavirus i Sverige i forhold til Danmark, når man tager hensyn til indbyggertallet.

Det smitter af på debatten om de svenske coronatiltag, forklarer Ole Ryborg:

- Mens der mange steder i Europa er stor debat om genåbning, så er Sverige mere præget af en gruppe af meget markante debattører, som argumenterer for mere nedlukning. Særligt den store avis Dagens Nyheter har talt for at lukke ned på samme måde som i Danmark.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter