"Tyraner i Teheran" og "tegneseriecirkus": Hårde ord mellem Israel og Iran

De to ærkefjender sendte hårde, verbale angreb mod hinanden på sikkerhedskonferencen i Munchen.

Israels premierminister havde medbragt en særlig rekvisit, da han i dag talte på den årlige sikkerhedskonference i den sydtyske by München.

- Kan du genkende den her, hr. Zarif?

Benjamin Netanyahu holder et stykke brunt metal over hovedet. Ifølge den israelske premierminister er det en vragdel fra den iranske drone, som Israel sidste uge skød ned efter den fløj ind over Israels luftrum.

- Det burde du. Det er din, sagde Netanyahu henvendt til Irans udenrigsminister Mohammad Javad Zarif.

- Du kan tage en besked med tilbage til tyranerne i Teheran: Lad være med at teste Israels beslutsomhed, sagde Netanyahu om regeringen i Irans hovedstad.

Iransk indflydelse i Syrien

Efter nedskydningen af den iranske drone sidste uge, sendte Israel kampfly ind over Syrien, hvor de bombede 12 iranske og syriske militære mål. Under aktionen blev et israelsk F-16-fly skudt ned af en syrisk raket.

Som flere andre lande har Iran sendt fly og mandskab til Syrien i en såkaldt stedfortræderkrig; USA og allierede for at nedkæmpe terrorgruppen Islamisk Stat, og Rusland og Iran for at holde Syriens præsident Bashar al-Assad ved magten. Ifølge Israel er Iran ved at få lidt for godt fodfæste i det borgerkrigshærgede land.

- Det er ifølge min overbevisning den største trussel mod verden, sagde Netanyahu om Irans fremrykning.

- Ikke bare mod Israel, de arabiske naboer og muslimer verden over, men også mod jer, sagde han til tilhørerne på sikkerhedskonferencen, der tæller adskillige regeringschefer, forsvars- og udenrigsministre.

- Israel vil ikke tillade at Iran hænger en terror-løkke om vores hals, sagde Netanyahu fra talerstolen.

Et israelsk tegneseriecirkus

Irans udenrigsminister Zarif ville ikke kommentere Netanyahus angreb, da det blev hans tur til at indtage talerstolen.

- I har overværet et tegneserieagtigt cirkus denne morgen, som ikke engang er et svar værdigt.

Ifølge Zarif flyver israelske fly “næsten dagligt” ind i syrisk luftrum uden tilladelse.

Den iranske udenrigsminister opfordrede derudover til et bedre samarbejde mellem nationerne omkring den persiske golf.

- Det er den eneste bæredygtige vej ud af de årtiers elendighed, vi har været i.

En fjendes fjende er en ven

DRs internationale korrespondent Steffen Gram, der er med på sikkerhedskonferencen i München, kalder Netanyahus tale et teatralsk og bidende angreb på iranerne:

- Han vil have slået USA's atomaftale med Iran ihjel, da han mener, at den vil føre til, at Iran har atomvåben om 10 år. Men spørgsmålet er, om han får held med det.

Ifølge Steffen Gram har fjendskabet mellem Israel og Iran skabt nye venner - eller i hvert fald nye samarbejdspartnere i Mellemøsten.

- Der er en omkalfatring i gang i det politiske kort i Mellemøsten. Konflikten mellem Iran og Israel, samt fjendskabet mellem Iran og Saudi-Arabien, har gjort Israels forhold til de øvrige arabiske lande bedre. Israel og Saudi-Arabien lægger ikke engang skjul på, at de samarbejder, forklarer Steffen Gram.

Det sunnimuslimske Saudi-Arabien og det shiamuslimske Iran kæmper på hver deres side om magten i Syrien.

Facebook
Twitter