Tyrkere kan fængsles i en måned uden retsmøde

Tyrkiets præsident giver med nødretstilstand politiet mulighed for at fængsle folk i en måned uden retsmøde.

Tidligere på ugen meddelte Erdogan, at regeringen har indført tre måneders nødretstilstand i landet. (Foto: © TURKISH PRESIDENTAL PRESS OFFICE, Scanpix)

Med Tyrkiets beslutning om at indføre nødretstilstand kan politiet fængsle mistænkte i op til 30 dage uden anklage og uden grundlovsforhør.

Det meddeles samtidig fra regeringspartiet AKP, at 1043 skoler og 1229 foreninger lukkes.

De vide beføjelser følger et mislykket kupforsøg i sidste weekend. Erdogan har gennemført en omfattende udrensning over hele landet. Præsidenten har også udstedt rejseforbud for akademikere og inddraget flere end 10.000 pas.

Tusindvis af soldater, betjente, dommere og embedsmænd er fjernet fra deres job.

Recep Tayyip Erdogan beskylder sin hovedfjende Fethullah Gülen for at stå bag kupforsøget. Gülen, som har boet i USA i over 15 år, har afvist dette.

Han har sagt, at forandringer af det tyrkiske samfund ikke må ske gennem et militært kup. Det skal ske på demokratisk vis.

Erdogan sagde fredag aften i en tale i parlamentet, at tyrkerne har statueret et eksempel over for verden ved at stå fast over for kupmagerne.

Tidligere på ugen meddelte Erdogan, at regeringen har indført tre måneders nødretstilstand i landet.

Erdogan har takket de politiske partier i parlamentet for at støtte beslutningen, der giver ekstra beføjelser til myndighederne.

Målet er ifølge Erdogan at knække Fethullah Gülens bevægelse, som han kalder en terrororganisation.

Det politiske styre har desuden bekendtgjort, at man vil suspendere dele af Den Europæiske Menneskerettighedskonvention midlertidigt.

/ritzau/AFP