Tyrkere søger asyl i hele Europa efter kupforsøg – især i Holland

I Holland sidder hundreder af tyrkere og venter på at få svar på deres asylansøgning. De er flygtet siden det mislykkede kupforsøg sidste år.

Her ses nogen af de arresterede soldater, der er blevet anklaget for at medvirke til kupforsøget i tyrkiet, der i går havde sit et års jubilæum i går. (Foto: © ADEM ALTAN, AFP or licensors)

- Hvis jeg rejser tilbage, bliver jeg anholdt. så kan jeg ikke se min familie længere. Det vil jeg slet ikke tænke på, siger en anonym tyrkisk asylansøger til hollandsk tv.

Han er blandt hundreder, hvis verden ændrede sig for præcis et år siden. Da vågnede verden op til nyheden om et mislykket militært kupforsøg i Tyrkiet.

Siden har tyrkiske myndigheder arresteret og fyret hundredtusinder, mistænkt for at have forbindelse til kupmagerne. Og endnu tusinder er flygtet til andre europæiske lande.

Især til Holland, som siden kuppet sidste år har modtaget 377 asylansøgninger fra tyrkere. For hele 2015 var tallet 56.

Tilhængere af præsidentens rival

De venter på at hollandske myndigheder tager stilling til deres asylansøgning.

- Jeg er blevet stemplet som terrorist og landsforræder - selvom jeg ikke har fortjent det, fortæller en anden anonym asylansøger.

En stor del af tyrkerne, der er rejst til Holland, er ifølge hollandske medier tilhængere af den tyrkiske præsidents ærkerival, eksilprædikanten Fetullah Gülen. Han var genstand for regeringstro tyrkeres vrede umiddelbart efter kupforsøget, for han var selve hjernen bag, hvis man spørger præsidenten og hans støtter.

Frygt for at tirre Tyrkiet

Tyskland har ifølge EU’s statikenhed Eurostat modtaget 6.615 asylansøgninger fra juli sidste år til maj i år. Hele 2015 var tallet 1.765. Tilsvarende har 145 tyrkere søgt asyl i Norge fra juli sidste år til maj i år – mod 85 for hele 2015.

Både Tyskland og Norge har valgt at give tyrkere asyl så godt som med det samme.

Men i Holland, som har oplevet den største stigning af alle europæiske lande, har myndighederne valgt at bruge op til 15 måneder på at træffe en beslutning om hver asylansøgning – af frygt for at gøre Tyrkiet vred.

- Det forstår jeg ikke, siger endnu en anonym tyrkisk asylansøger til hollandsk tv. Der er allerede ødelagt så mange liv, siger han. Det er godt at ville forblive venner med Tyrkiet, men det må ikke være på bekostning af menneskeliv, siger han.

Danmark har som ét af få vesteuropæiske lande modtaget færre asylansøgninger fra Tyrkiet – 20 fra juli sidste år og til maj i år, imod 30 i hele 2015, fremgår det af Eurostats tal.